Зам.-министър Филип Гунев: Проектът AIRPOL е нужен в борбата с терористичните заплахи

Заместник-министърът на вътрешните работи откри днес в София годишния пленарен конгрес „Вътрешни заплахи“ на Airpol, предаде пресцентърът на МВР.

“Европейският съюз е поставен в условие на безпрецедентна миграционна и бежанска криза. Изправени сме пред нови предизвикателства за сигурността след атентатите в Бургас, Париж и Брюксел. Проектът AIRPOL е нужен в борбата с терористичните заплахи, важно е професионалното споделяне на информация в името на превенцията“, каза Филип Гунев пред участниците във форума.

Основните теми, по които ще дискутират делегатите на пленарния конгрес, са: „Подходът на ЕС по отношение на вътрешните заплахи“, „Атаките в Брюксел на 22ри март“, „Последствията за европейското въздухоплаване от атаките на лертище Завентем“, „Оперативни дейности на Фронтекс по външните граници на ЕС I 2016“ и др.

AIRPOL e международна oрганизация, която се занимава с полицейско гранично наблюдение и правоохранителна дейност по европейските летища. Създадена е и структурирана според националните законодателства на страните членки.
Проектът AIRPOL /EЪРПОЛ/ стартира през 2010 година по време на Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз с основна цел – осъществяване на сътрудничество между компетентните органи в областта на сигурността на международните летища в ЕС. В тази връзка дейностите, планирани и осъществявани в рамките на проекта, са насочени към оптимизиране ефективността на правоохранителните органи във връзка с охраната на въздушна граница, авиационната сигурност, паспортно-визовия контрол на аерогарите, противодействието на престъпността, свързана с летищата, като се предприемат общи мерки на аерогарите в ЕС и се хармонизират процедурите в тази област, съгласно международните стандарти.

България, заедно с Белгия, Холандия, Великобритания, Люксембург, Финландия и Кипър, е страна-учредителка на AIRPOL и участва в инициативите и дейностите по проекта от самото му създаване. Асоциирани членове на форума са Европол и Агенция Фронтекс.

Дейностите по проекта AIRPOL са съсредоточени върху три основни аспекта:

-полицейска дейност на летищата – включва предотвратяване извършването на престъпления на аерогарите, противодействие на тероризма и защита на критичните инфраструктури;

-сигурност на гражданското въздухоплаване – проверки за сигурност на борда на самолета, управление на летищния достъп, контрол на пътници с непристойно поведение;

-сигурност на въздушните граници – гранични проверки, незаконна миграция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини