Само 10 плажа в България са със "Син флаг", в Испания - 560, Турция - 430, Гърция - 390

Само десет плажа в България отговарят на критериите „Син флаг“- сертификационна програма, която ежегодно оценява бреговата зона по целия свят за качеството на морската вода, екологичността, сигурността и инфраструктурата.

Това показва, че за разлика от България, нейните съседи имат значително повече плажове, отговарящи на рейтинга, пишат от сайта People&Countries.

В Турция такъв сертификат имат 430 плажа, а в Гърция те са 390. Междувременно Румъния няма нито един такъв плаж, но се очаква тази година да получи една награда. Световен лидер с 560 плажа е Испания.

„Синият флаг“ е доброволна процедура за сертификация на плажовете и намиращи се под управлението на международния Фонд за екологическо образование. Тя се провежда в партньорство с Европейската комисия и България има свои представители в нея вече второ десетилетие.

Боят на „отличниците“ сред българските плажове се е увеличил с един на десет. Новото попълнение е плажът „Оазис“. В списъка присъстват още „Дюни“, „Харманите-Созопол“, „Слънчев бряг – Север“, „Слънчев бряг – Юг“, „Свети Влас – централен“, „Свети Влас – нов плаж“, „Свети Влас – Изток“, „Слънчев ден“ и пристанището за яхти „Марина Диневи“.

В процентен показател положението е плачевно. Награди имат само 3% от всички 300 плажа

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм