Нови две огнища на заразен нодуларен дерматит са открити в Пловдивско

Нови две огнища на заразен нодуларен дерматит са открити от снощи в Пловдивско. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив директорът на Областната дирекция на БАБХ в Пловдив д-р Камен Янков.

Откритите огнища са в село Трилистник и в землището на село Ягодово. „С тях огнищата на нодуларен дерматит в Пловдивско са общо пет – в Беловица, две в Първомайско и откритите две нови огнища”, каза д-р Янков. По думите му, унищожените заради заразата животни досега са 220 на брой.

„Надявам се след втората ваксинация разпространението на болестта да спре”, добави д-р Янков. По думите му, ваксината се понася добре от животните и там, където е направена, няма втори случай на зараза.

Очаква се с ваксинацията да бъде постигнат необходимият ефект и четири дни след приключването й заразата да бъде пресечена. „Болестта се разпространява най-вече по поречието на реките и водоемите”, поясни д-р Янков. По думите му, по-трудно ще бъде да бъдат ваксинирани животните в Балкана, тъй като те са предимно диви, предаде "Фокус".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве