Миньорите, пострадали в "Ораново", са стабилизирани

Двамата миньори, които бяха затрупани по-рано днес в рудник "Ораново", са стабилизирани, предаде БНР, позовавайки се на МВР. 

Единият от двамата миньори - Йордан Петров, който бе настанен за лечение в "Пирогов", ще остане под лекарско наблюдение в отделението по Неврология. Мъжът е с фрактура на гръбнака и му предстои операция през следващите дни.

37-годишният Йордан Петров и 42-годишният Емил Пелтешки са двамата пострадали миньори. Инцидентът е станал по време на нощната смяна около 4 часа сутринта, сигналът в полицията е подаден около 4.10 часа. Техни колеги са ги извадили от забоя.

"Травмите са тежки и при всички положения се налагат сложни операции, но животът на пострадалите е извън опасност", каза д-р Христо Юруков от Благоевградския спешен център.

Най-вероятно срутване на скална маса е причината за инцидента. Единият пострадал миньор е с фрактура на ломбален прешлен в областта на таза. Другият миньор е с множество счупвания на двата крака в областта на подбедриците.

Собственикът на рудника, Красимир Михайлов, се е информирал по телефона за състоянието на двамата миньори и е заявил, че ще окаже пълно съдействие на медиците, за да се гарантира най-доброто лечение на пострадалите.

През 2013 година , когато при срутване на огромно количество кална и земна маса загинаха петима работници, собственикът бе обвинен, че в рудника не се правят никакви инвестиции и грубо се нарушават изискванията за безопасност. Това обаче не бе доказано от проверяващите институции, както и в съда.

До момента от ръководството на рудника отказват да коментират случая, докато компетентните органи, извършващи проверката, не се запознаят със ситуацията и предоставената документация.

Двама минни инженери от областната инспекция по труда в Кюстендил, тъй като в Благоевград няма такива специалисти, са направили експертна проверка в рудника. Констатирано е, че голям къс от скала се е срутил в забоя, където се прави нова изработка на крепеж. Пострадалите мъже са били сами. В доклада, който предстои да бъде изготвен в близките дни най-важни са показанията на самите миньори, казаха от Инспекцията по труда.

"16 проверки са направени в предприятието за последните близо три години. 116 са нарушенията, констатирани от инспекторите, като 105 от тях са свързани с безопасните условия на труд", каза Петър Попадиин, директор на областната инспекция в Благоевград.

Под наблюдението на прокуратурата полицията също извършва разследване на инцидента, станал малко след четири часа тази сутрин, каза началникът на областната дирекция на МВР Росен Танушев:

"Провеждат се необходимите процесуално-следствени действия и разпити на свидетели. Изискана е документация към случая. Уведомена е прокуратурата. Под ръководството на прокуратурата в момента работим по установяване на причините, довели до инцидента."

След последния тежък инцидент в мина "Ораново“, когато една от галериите тотално пропадна, а четирима миньори бяха затрупани от кал и земна маса, а при спасителната операция загина още един техен колега, инспекциите, продължили повече от 2 години, не констатираха конкретна вина за смъртта на петимата миньори.

Тогава единствено кметът на Симитли Апостол Апостолов обвини в прав текст ръководството на мината и нейния собственик, че заради занижен контрол и липсата на инвестиции това е капанът на смъртта. Според бившия директор на рудника, Валери Манов, всички предписания на Инспекцията по труда са били изпълнени. Някои от близките на загиналите преди 4 години дори успяха да получат обезщетения, след като заведоха дела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини