Етичната комисия на прокурорите ще бъде оглавена от Ясен Тодоров

Ясен Тодоров бе избран за председател на етичната комисия на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, след като в понеделник той подаде оставка от същия пост, но в „голямата” комисия на ВСС, която отговаряше за съдии и прокурори преди те да бъдат разделени посредством конституционни промени, съобщи Би Ти Ви.

За прокурорите има етична комисия, както и дисциплинарна такава, на която е председател Незабравка Стоева, каза Ясен Тодоров.

Докато се създадат съответните едични комисии към колегиите на съвета, досегашната "голяма" етична комисия ще продължи работа с председател Даниела Костова, която е от съдийската колегия. Ясен Тодоров ще бъде редови член на тази комисия.

След създаването на отделните етични комисии работата по неприключилите проверки продължава, но в съответните комисии. Точно с това ще се занимава Тодоров на новата си длъжност.

„С оглед на това, че аз съм разпределен с решение на съвета в прокурорската колегия, и с оглед на това, че в обществото беше налагано мнението, че едва ли не прокуратурата се бърка и меси в управлението на съдилищата счетох, че е редно до края на работата на тази комисия - този край е пряко свързан с избора на съдийска етична комисия - да не оглавявам аз тази комисия, да не я администрирам, а това да се върши от човек, който е член на съдийската колегия“, каза Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини