Опозицията зове за предсрочни избори

Избори бе най-често споменаваната дума от парламентарните партии при вчерашното откриване на новия политически сезон. Очаквано БСП и ДПС обявиха курс към предсрочен вот, а ГЕРБ отговориха, че се готвят единствено за президентските избори.

„ГЕРБ категорично не приема опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори от АБВ и част от РБ. Не може да отчитате успехите от управлението Борисов наравно с нас, а когато възникне някакво обществено недоволство, да заставате на опозиционни позиции. Това не е честно, не е партньорско", заяви от трибуната Цветан Цветанов. Той предупреди, че "хората усещат фалша и ще ги накажат с вота си". "Заявявам категорично, че единствените избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските през есента. Нямаме никакви намерения да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Управленският хоризонт, към който гледаме, е пълен мандат на кабинета "Борисов", заяви още шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

Веднага след него новият лидер на БСП Корнелия Нинова обяви: „Управлява нестабилна коалиция. Корабът потъва, напускат го.“ В декларация тя заяви, че са необходими предсрочни избори и нападна премиера: "Г-н Борисов, вие не се справихте, не дадохте сигурност и бъдеще на нацията." Нинова "призова управляващите да спрат реформата в здравеопазването и да върнат в центъра на този сектор не парите, а човека. „Спрете пенсионната реформа и мислете за това могат ли да живеят пенсионерите с тези пенсии и да обречете бъдещите никога да не доживеят до пенсия“, каза още тя.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за връщане към политическата нормалност. Той припомни, че от самото начало движението е категорично, че неестествената коалиция, която управлява, генерира кризи, а не стабилност. Каза и че ДПС са готови за предсрочни избори, ако това ще донесе "истинска стабилност".

Валери Симеонов обеща Патриотичният фронт да не клати властта и обеща да продължи "изчегъртването на ДПС от властта“.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който от месеци не бе идвал в парламента, обяви, че от началото на мандата на правителството са похарчени много пари за протести на "умни и красиви с паве в ръка", а Сорос изкарвал тези пари с "борсов труд и пот на челото".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини