Гърмен отново се вдигна на бунт

Една година след размириците в Гърмен, жителите отново протестират срещу бездействието на общината по въпроса със събарянето на ромските постройки. В центъра на града се събраха десетки дупи, предаде БТВ.

Те желаят незаконните постройки в махалата край кв. "Кремиковци" да бъдат съборени. Днешният протест е репетиция за мащабното мероприятие, което гърменци готвят за 23 май, когато се навършва една година от кървавия сблъсък между българи и роми.

През 2015 година Гърмен попадна в епицентъра на събитията след масов бой, дошъл след забележка за силна музика. Последва ударно събаряне на незаконни къщи, но след първите 10 багерите спряха и последваха избори за кмет.

В Гърмен днес отново напомнят за исканията си, дори подали сигнал, че в махалата се строи – отново незаконно. Кметът Минка Капитанова заяви, че нови къщи няма.

„Няма такива, беше подаден сигнал, но в сигнала не беше посочено нито мястото, нито извършителя, беше направена проверка от техническа служба, няма такива постройки”, каза тя.

Докато в Гърмен настояват за събаряне на къщите, в квартал Кремиковци вече ги ремонтират. Кметът предложил изготвяне на подробен устройствен план на махалата, след което може да започне процедура по купуване и узаконяване на имоти, но съветниците отказали да го приемат за разглеждане.

Незаконните къщи са повече от 100, а ромският лидер Юлиян Герасимов живее в една от тях. Днес нищо не се е променило, освен, че има още едно дете.

"Ама не може вече това да продължава една година, не може значи сега в момента, че правителството пада и се опитват пак да напънат, и се опитват пак да правят, защото изчакаха да стане проблема в Раднево", сподели той.

Утре ще бъде направен повторен опит предложението за нов устройствен план да бъде внесено за разглеждане.

Коментари

Задължително поле