Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Гърмен отново се вдигна на бунт

Една година след размириците в Гърмен, жителите отново протестират срещу бездействието на общината по въпроса със събарянето на ромските постройки. В центъра на града се събраха десетки дупи, предаде БТВ.

Те желаят незаконните постройки в махалата край кв. “Кремиковци” да бъдат съборени. Днешният протест е репетиция за мащабното мероприятие, което гърменци готвят за 23 май, когато се навършва една година от кървавия сблъсък между българи и роми.

През 2015 година Гърмен попадна в епицентъра на събитията след масов бой, дошъл след забележка за силна музика. Последва ударно събаряне на незаконни къщи, но след първите 10 багерите спряха и последваха избори за кмет.

В Гърмен днес отново напомнят за исканията си, дори подали сигнал, че в махалата се строи – отново незаконно. Кметът Минка Капитанова заяви, че нови къщи няма.

„Няма такива, беше подаден сигнал, но в сигнала не беше посочено нито мястото, нито извършителя, беше направена проверка от техническа служба, няма такива постройки”, каза тя.

Докато в Гърмен настояват за събаряне на къщите, в квартал Кремиковци вече ги ремонтират. Кметът предложил изготвяне на подробен устройствен план на махалата, след което може да започне процедура по купуване и узаконяване на имоти, но съветниците отказали да го приемат за разглеждане.

Незаконните къщи са повече от 100, а ромският лидер Юлиян Герасимов живее в една от тях. Днес нищо не се е променило, освен, че има още едно дете.

“Ама не може вече това да продължава една година, не може значи сега в момента, че правителството пада и се опитват пак да напънат, и се опитват пак да правят, защото изчакаха да стане проблема в Раднево”, сподели той.

Утре ще бъде направен повторен опит предложението за нов устройствен план да бъде внесено за разглеждане.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете