Фандъкова назначава главния архитект до 2 дни

Над 50 общественици застанаха зад избора на Здравков

Кметът на София отхвърли жалбата срещу Здравков

София ще има нов главен архитект до края на седмицата. Днес или утре столичният кмет Йорданка Фандъкова ще издаде акт за назначаването на Здравко Здравков на поста, научи “Труд”.

Тя е отхвърлила жалбата, която един от конкурентите за поста - арх. Николай Пърпов, подаде срещу избора на новия главен архитект. Така на практика пречката пред назначаването на Здравков е само една - той трябва да прехвърли архитектурните бюра, които ръководи, на свой заместник. “Чакам Агенцията по вписванията да приключи работата по прехвърлянето. Законовият срок за това е 52 часа. Процедурата е започнала и очаквам да завърши в края на седмицата”, обясни Здравков.

Зад избора на новия главен архитект застана и Инициативният комитет за градско развитие, в който влизат над 50 общественици. “Надяваме се новият главен архитект да прояви диалогичност, а Столичната община - твърдост, в реализирането на промяна в системата”, съобщиха от комитета.

Очаква се Фандъкова да представи новия главен архитект публично. Тогава самият той ще обяви какви ще се първите реформи, които ще предприеме. Още при представянето и защитата на концепцията си Здравков обяви, че планира да пребори корупционните практики в Направление “Архитектура и градоустройство” (НАГ), като създаде три нови отдела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини