Оставиха за постоянно в ареста четиримата биячи от Раднево

Четиримата биячи от Раднево ще останат за постоянно в ареста до старта на процеса срещу тях, след като Пловдивският апелативен съд отхвърли отхвърли като неоснователна жалбата на Стефан Иванов, Калчо Иванов, Антон Иванов и Динко Асенов срещу наложената им от Окръжния съд в Стара Загора мярка за неотклонение "задържане под стража".

Мотивът на съдебния състав с председател Славена Костадинова бе, че трима от подсъдимите са осъждани, всички са с лоши характеристични показатели и ако бъдат освободени има опасност да се укрият или извършат ново престъпление. Калчо Иванов дори е с няколко присъди, една от тях също за нанасяне на телесна повреда.

Карето побойници от ромски произход са обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди на Живко Жеков и Георги Николов на 2 май 2016 г. в Раднево.

За подобно престъпление в Наказателния кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Инцидентът станал след скандал между обвиняемия Стефан Иванов и Георги Николов, а 10 минути по-късно групата роми се организирали и нанесли жесток побой на опонентите си. Според изнесените по делото доказателства те продължили да удрят с ръце, крака и дори с бухалка, и след като жертвите им паднали на земята.

Карето обвиняеми твърдят, че са натопени, а според адвоката им Валентин Димитров повдигнатото им обвинение за опит за убийство по хулигански подбуди е само с цел да бъдат задържани в ареста. Защитникът на обвиняемите постави под съмнение вида на телесните повреди и съдебно-медицинската експертиза на Георги Николов, в която се твърди, че момчето е било със счупена челюст. Исканията на защитата за нова експертиза и събиране на още доказателства не бяха уважени от съда.

Според апелативния прокурор Андрей Атанасов престъплението е квалифицирано като опит за убийство по хулигански подбуди, защото събраните на този етап доказателства по делото категорично сочат, че е имало умисъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право