Инвестират допълнително 133 млн. лв. в образователна инфраструктура

През новия програмен период ще бъдат инвестирани допълнително 133 млн. лв. в образователна инфраструктура. Това обяви в четвъртък във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя поясни, че средствата ще бъдат насочени към развитието на професионалното образование. "Целта е професионалните гимназии да бъдат оборудвани с апаратура и зали, съобразени със спецификата на обучението", уточни Павлова.

По думите и предстои и сериозна финансова подкрепа за спешната помощ. Ще бъдат отпуснати 160 млн. лв. за спешните центрове в страната. "Започнахме успешно новия програмен период, благодарение на научените уроци от стария. Милиард и половина лева сме предоставили директно в управлението на общините и сме одобрили 29 от всички 39 инвестиционни програми, а от юни ще бъде дадена зелена светлина на всички.

Това дава възможност на общините за успешен старт", коментира регионалният министър.

Лиляна Павлова каза още, че ще продължи инвестирането в подобряването на градската среда, транспорта, ремонти на учебни заведения, енергийна ефективност на публични и обществени сгради. Ще бъдат вложени и средства чрез фонда за градско развитие, който е по- скоро ориентиран към бизнес проекти.

"Бяха одобрени и първите 15 проекта по Региони в растеж за пътни участъци, които са основно в Северна България", допълни Лиляна Павлова.

По отношение на АМ "Хемус" регионалният министър съобщи, че вече е готово препроектирането на участъка от Ябланица до Боаза за първите 10-11 км. Павлова изрази надежда, че до началото на юни Върховният административен съд ще излезе с решение по обжалването на процедурата и ще се започне изготвянето на тръжната документация.

"Ще възложим технически проекти с варианти за цялото направление от Боаза до Велико Търново със съответно магистрален габарит, но проектна скорост 120 км/ ч. Предвиждаме отпадането на тунели и големи съоръжения. Надявам се да имаме възможност от догодина да започне строителството", изтъкна министър Павлова.

Тя сподели, че вече е готова първата фаза на идейния проект за трасето Русе- Велико Търново. В момента се изготвят всички необходими документи за Оценката за въздействие на околната среда, като се очаква процедурата да приключи до ноември. След това през следващата година ще започне работа по парцеларните планове и отчужденията, както и поетапното изграждане на трасето.

Според Лиляна Павлова предвидените ремонти на пътища през следващите месеци ще създадат известни затруднения и забавяне на трафика.

"В крайна сметка няма как да ремонтираме и да не затваряме пътни участъци. Тук е примерът с работата по ул. "Магистрална" във Велико Търново, която е изключително важна отсечка", посочи регионалният министър.

Лиляна Павлова предупреди, че критичните точки през летния сезон ще бъдат АМ "Хемус", Витиня и Лешница, при които движението ще се осъществява двупосочно в едната пълна лента. "Всички пътуващи в това направление трябва да знаят, че до края на годината е необходимо да планират повече време за придвижване" препоръча Лиляна Павлова.

Другият сериозен участък, където са стартирали ремонтни дейности е Димово- Видин. "Там обхватът на рехабилитацията е голям. Пътят обаче е в много лошо състояние. Затова и смятам, че хората ще са доволни и благодарни. В участъка край Димово заедно с пътната настилка се полага и водопровод, така че най- критичната точка ще бъде готова през юни и ще се облекчи трафикът", обясни министър Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции