Прекратиха процедурата за избор на нов състав на КЗК

Росен Желязков, Снимка: Архив

Изборът на нова Комисия за защита на конкуренцията се връща на начална позиция след като парламентът прекрати процедурата за избор на неин председател, заместник-председател и членове, предаде Би Ти Ви. Ще се въведат нови правила, по които ще стане следващият опит за избор на съответните кадри.

След като номинираният от ГЕРБ за нов председател на антимонополния орган Росен Желязков (бивш главен секретар на МС, оневинен за костинбродската афера) оттегли кандидатурата си, се стигна до провала на избора. Желязков се отказа от поста, след като от ДСБ изразиха опасения, че КЗК ще бъде попълнена след междупартийни договорки на тъмно.

Исканата от Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок отмяна на процедурните правила и изработване на нови беше дописана във варианта за решение, предложен от Делян Добрев от ГЕРБ, който предлагаше единствено да се спре процедурата.

Срокът за номинации ще бъде удължен на 23 дни, а седмица след днешното гласуване икономическата комисия трябва да предложи нови правила.

От РБ съобщиха, че ще настояват и за граждански кандидатури, които да бъдат внесени от народните представители, за да има по-голяма конкуренция.

Процедурата е провалена нарочно от управляващите, защото сегашният състав на КЗК им е удобен, коментираха от БСП. Румен Гечев подчерта, че траната ни е уникална в Европа с това, че антимонополният орган продължава да се ръководи от хора с отдавна изтекъл мандат.

Мартин Димитров припомни, обаче, че точно новият лидер на БСП Корнелия Нинова е гласувала в икономическата комисия срещу смяната на председателя на КЗК.

Основна задача на новия състав на комисията ще бъде довършването на разследването за това дали на горивния пазар у нас съществува картел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини