Плевнелиев: Читалищните дейци са съвременните български будители

Държавният глава връчи почетен знак на читалище "Добри Войников" в Шумен, едно от първите в страната ни

"Вие сте съвременните български будители и заслужавате протегнатата ръка и добрите думи от най-висшата институция в държавата - президентската" - това обяви държавният глава Росен Плевнелиев пред пълна зала с читалищни дейци в Шумен.

В града, където е създадено едно от първите читалища в България "Добри Войников", започнаха тържествата за 160 г. читалищно дело и в четвъртък президентът запали огънят на просвещението.

"Като че ли най- трудното в нашата родина днес, при трудностите и изпитанията, пред които сме изправени, е да чуеш добра дума. Някой да излезе и да каже "благодаря", много е трудно в политиката", каза Плевнелиев.

Президентът припомни, че преди 160 г. нашите възрожденци поставиха началото на читалищата, а днес ние се гордеем, че тази обществена къща, както с любов я нарича Раковски, се превърна в център на националния дух, традиции, носител на важна мисия да възпитава и развива поколения българи.

"Знам, че читалищата днес въплъщават славното минало, но трасират и бъдещето. В тези години на технологичен подем, на бърз напредък, е още по-важно да пазим културата, бита традициите си, да знаем кои сме ние", каза Плевнелиев.

Преди да даде старт на читалищните тържества, Плевнелиев се срещна с изявени деца информатици и тяхната преподавателка Бисерка Йовчева. Президентът си припомни, че е бил победител на първото Национално състезание по програмиране у нас през 1982 г., състояло се в Русе. Тогава даже бил със счупен крак и пак победил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини