Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Необходими са 2230 лева на 4-членно семейство, за да живее нормално

Актуални данни от наблюденията на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) над потребителските цени и издръжката на живот в България от март 2016 година показват, че са необходими 2230 лева на 4-членно семейство, за да живее нормално, съобщава БТВ.

Това се равнява на 557,55 лв. на човек от четиричленно домакинство. Изследователите са изчислили, че за да се храни съобразно необходимите норми и да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище домакинството трябва да разполага с 2230 лв. месечно, заяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Дефлационните процеси в България продължават и през първото тримесечие на 2016 г., издръжката на живота отново отчита намаление с 0,5 на сто спрямо предходното тримесечие, а на годишна база с един процент по-малко“, каза Димитров.

Под издръжката на живот са общо 5,7 млн. българи, което е 77,6 на сто от домакинствата в България. Изследването сочи, че това са основно хора от Видин, Благоевград, Кюстендил, Хасково, Силистра. „Това е така, тъй като размерът на средната работна заплата там е около 600 лева“, каза Виолета Иванова от ИССИ на КНСБ.

Резултатите показват още, че границата на абсолютната бедност е достигнала 296,50 лв. на човек. Близо 30 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства /до 296,50 лв./, или около 2,2 млн. души.

„Делът на домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живота плавно нараства и вече се задържа трайно около 22%, или около 1,6 млн. души. Това се обуславя от факта, че нараства търсенето на висококвалифицирана и качествена заетост, която е и по-високо заплатена“, посочват от КНСБ.

„Средната работна заплата през 2015 година е 894 лв., което означава номинален ръст от 8,8 на сто и реално покачване с 8,9 на сто. В обществения сектор има увеличение с 4,8% и реално с 4,9 на сто, като е достигнато равнище от 930 лева. За частния сектор средната заплата е 880 лева“, каза Виолета Иванова.

Димитров допълни, че българите все по рядко посягат към кредити, за да покрият основните си нужди. Той припомни изследването на Световната банка, което показа, че две трети от българските граждани нямат никакъв влог в никаква банка, а останалите една трета имат спестявания до или около 1000 лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.