Допинг скандалите в Русия продължават

Нов допинг скандал в Русия. Бившият директор на московската антидопингова агенция Григорий Родченков, твърди, че най-малко 15 руски медалисти от зимните Олимпийски игри в Сочи са били част от „допингова програма“, целяща да им осигури предимство пред останалите състезатели, предава БТВ.

Американското издание The New York Times публикува признанията на Родченков, който твърди, че по време на състезанията в Сочи, той лично е давал на спортистите "специален коктейл" от три забранени препарата, смесени с алкохол, и е следил за "правилната употреба" на допинга.

Спиртните напитки се използвали като абсорбатор, който да ускори разтварянето на допинга в кръвта и да допринесе за по-бързото му усвояване от организма.

В резултат на тази схема, нито един руски спортист не бил уличен в употреба на забранени вещества, още повече- Русия побеждава прекия си конкурент САЩ в битката по спечелени медали от Олимпиадата в Сочи.

Родченков разкрива също, че по време на Игрите, по четири часа всяка нощ експерти по борбата с допинг работели в тайна лаборатория, в която положителните проби се заменяли с такива от чиста урина, която била взимана от състезателите няколко месеца по-рано.

Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко отрече твърденията на Родченков и заяви, че това е опит за разчистване на лични сметки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт