Куче на психолог - новата мода у нас

Снимки: фейсбук

Животното трябва да знае кой е главатарят на глутницата, споделя българският Сизар Милан - Александър Георгиев

Не трябва да им се дава храна от масата

Стотици нашенци водят кучетата си на психолог, научи „Труд“. Те не могат да се справят сами с възпитанието на домашните си любимци и прибягват към услугите на специалисти.

„При мен идват хора, които имат проблеми с кучето си. Много българи си взимат любимец, гледат го, лигавят го, в един момент обаче животното пораства и започва да налага характера си“, разказа пред „Труд“ зоопсихологът Александър Георгиев.

„Имаме малък джак ръсел. Къса дрехи и обувки, колкото и да се опитваме да го подчиним и възпитаме - не става“, разказа пред вестника Йоана, която се обърнала за помощ към специалиста.

Собствениците на кучета допускат много грешки във възпитанието, които правят животните неконтролируеми. „Когато се избира порода, е най-правилно човек да се запознае предварително с нея. След това собственикът трябва да опознае любимеца си и да му наложи своята воля. Кучетата нямат абстрактно мислене, ние трябва да им покажем какво може и не може да правят. Трябва да има безпрекословно подчинение“, разказва българският еквивалент на Сизар Милан.

Една от основните грешки на стопаните е, че дават храна първо на кучето, после те сядат да ядат или му дават директно от менюто на масата. „Това не трябва да се прави. По този начин кучето се възприема за водач. В природата никой хищник не отстъпва храната си на друг“, поясни Георгиев.

Специалистът съветва хората, които нямат достатъчно свободно време за дресировка, да не взимат породи със силно изразен характер - като питбул, джак ръсел и хангал. На тези кучета трябва в самото начало да се покаже кой е главатарят на глутницата, защото в противен случаи създават проблеми и правят каквото си искат.

„При мен дойде момиче, на което бяха подарили питбул. След драми в семейството, момичето остана да живее сама с кучето. В един момент изгуби контрол над животното. Тя се прибираше и то я нападаше, хапеше, лягаше на леглото до нея и я буташе. От постоянния тормоз тя стана 30 кг. Точно затова не трябва да се допуска кучето да командва“, добави зоопсихологът.

Боевете са доходен бизнес

Въпреки че са незаконни, боевете с кучета у нас са често срещана практика. Макар и неофициално се знае, че Пазарджик е градът, в който са най-разпространени.

„Боевете с кучета никога няма да спрат, защото в тях има много пари. Друг е моментът, че да са големи и добре организирани, има хора от властта, които ги пазят“, споделя Александър Георгиев. Основният проблем при тях е, че след няколко такива случая кучето е напълно съсипано.

Специалистът съветва как да реагираме при заплаха: Нападащо куче се гледа в очите

За последните две седмици има десетки сигнали за нападнати от кучета хора.

„Ако виждате, че животното иска да ви атакува, застанете срещу него и го гледайте право в очите. Важно е да излъчвате спокойствие и увереност“, обясни зоопсихологът Александър Георгиев.

Специалистът заяви, че е погрешно поведението на хора, които хранят бездомни кучета на обществените места. Така животните възприемат районите за свои хранителни територии и нападат хората, които навлизат в тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини