Довършват Перперикон с над 5 млн. лева

С над 5 млн. лв. европейско финансиране продължава разкриването на тайнствения свещен град Перперикон в Родопите. Разкопките започват след малко повече от месец и ще продължат до септември, разказа пред „Труд“ откривателят му проф. Николай Овчаров.

„Имаме два спечелени европейски проекта. Единият за 3,8 млн. лева е завършен, предстои това лято да получим още 1,5 млн. лева по втория. Очакваме и още 3-4 милиона по различните програми, по които кандидатстваме. С тях ще превръщаме обекта в напълно завършен за културен туризъм“, уточни проф. Овчаров.

По думите му разкриването на градове се прави с години, за да могат да бъдат възстановени улици, площади, жилища и храмове и др. „За мен това е голямото предизвикателство, защото ни дава представата за миналото в истинския смисъл на думата“, посочи археологът.

Именно архитектурата на тези градове привлича туристите, които на Перперикон са били четвърт милион и се очакват броят им да расте.

Освен с европейско финансиране разкопките тази година ще бъдат подкрепени от бюджета на държавата, която отпуска 200 000 лева.

„Очакваме много хубав сезон. С целевата субсидия от държавата трябва да завършим проучването на акропола в Перперикон. Говорим за крепостта в най-високата част на скалния град. Ще започнем и проучването на южното предградие, което е много важно и обещава да е не по-малко интересно от акропола. Той се разкопава вече почти 15 години. Започваме някъде около 20 юни и ще продължим проучванията до септември“, заяви проф. Овчаров и издаде, че екипът от 120 души ще се съсредоточи върху разкриването и на северната порта в свещения град.

Лаборатория за археолози

Освен на Перперикон екипите на проф. Овчаров ще работят и на средновековния град край Търговище - Мисионис, и на крепостта Урвич край София.

„Мисионис се финансира от община Търговище, от спонсори и се надявам на малко пари от държавата. Там разкопките ще бъдат през юли и август. В края на сезона предстои и завършването на манастира на Паисий Хилендарски в крепостта Урвич край София, където работим със студенти. Там е лаборатория за производство на археолози“, похвали се проф. Овчаров.

Сребърни монети променят хода на историята

Серия от български и турски сребърни монети от XIV в. променят представата за хода на османското завоевание по това време, съобщи за „Труд“ проф. Николай Овчаров. Красивите находки ще бъдат показани днес на представянето на книгата „Цар Иван Шишман - защитникът на отечеството“.

„Това е първото голямо изследване около Шишман, което променя представите за него.

Той обикновено е наричан слаб владетел - човек, който е погубил България. Нищо подобно. Оказва се, че е водил истинска битка за България през периода 1388-1395 г. , в която накрая губи и живота си. Фактически разкритията ни го реабилитират“, посочи археологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини