Румен Радев: Лъжата често е платежоспособна и даже звучи убедително, но сметката накрая плащаме всички ние

Откриха контрабанден тютюн и лекарства в български бус в Унгария

Екатерина Захариева: Трябва да признаем допуснатите грешки за Сирия и да започнем да правим компромиси

Lidl ще намали с 20% използваната пластмаса в продуктите си до 2025 г.

Посланикът на Казахстан си взе монета с лика на Горгона Медуза

Поставят цветна инсталация от чадъри в Благоевград

Излюпиха се 6 патета в Патешкото езеро на Борисовата градина

Столичната полиция издирва 50-годишен мъж

2023 коли са откраднати в страната през миналата година МВР отчита спад с 29% на кражбите на автомобили

Благоевград е домакин на първи „Занаят фест“

Адвокат Димитър Марковски: Уточнени са три дати, на които Десислава Иванчева се е срещала с Петко Дюлгеров

Откриха национален семинар за интелектуалната собственост

Президентът Радев: Има политици, които водят война с българската държавност

Осъдиха Петер Мадсен на доживотен затвор за убийството на шведската журналистка Ким Вал

Арест за италианци, опитали да убият фен на “Ливърпул”

73-годишни старци били общински пазачи в Сливен, подмладяват екипа

Петко Чолаков

“Общинската фирма за охрана и СОТ е била превърната в социална фирма, където работят пенсионери, с ТЕЛК-ови решения” – заяви Петко Чолаков, временно изпълняващ длъжността управител.

Общинското дружество е не само най-голямото от този род в Сливен, но по численост досегашният му състав надвишавал дори броя на работещите в местното Районно управление на МВР. Към момента наетите в “Общинска охрана и СОТ” са редуцирани от 285 на около 250 души. 10 служители на възраст между 63 и 73 години са били освободени от работа. А сред основните задачи на управителя Чолаков е подмладяването на екипа.

“Не отричам качествата на по-възрастните колеги. Но динамиката на времето изисква по-адекватни, бързи решения и реакции” – заяви той. Охранителите на общината се грижат за учебните и детски заведения, различни обекти, сред които и със специално предназначение, те следят за обществения ред на улицата. За да бъде повишена квалификацията и конкурентноспособността им, вече започна обучението им за познаване на нормативната уредба.

Едновременно с това охранителите посещават курсове за основни приложни бойни техники, които се прилагат при кризисни ситуации – за елиминиране на опит за посегателство, употреба на хладно оръжие и др. “Срещнали сме се с всички директори на училища, където охраната е поверена на нашата фирма. Там, където служителите ни не си вършат работа, ще бъдат подменени и компромиси няма да има” – заяви още Чолаков.

Охраната на учебните и детски заведения се превърна в национална тема след ужасяваща трагедия в Сливен. 15-годишна ученичка бе убита в двора на училището си. По онова време учебното заведение е ползвало само един охранител, при това – работата му е била да съблюдава реда само в сградата. Преди е имало и охрана на двора, но тя е била освободена. След случая в това училище вече са назначени 3-ма охранители и според експертите, в момента то има най-добра охрана. В друго учебно заведение пък крадци успяха да откраднат метален сейф с хиляди левове, събрани за храната на децата.

Служители на полицията заявиха, че това станало възможно, след като от ръководството на своя глава демонтирали СОТ-а на помещението със сейфа. Като пример за добра практика полицията посочва средищното училище в с. Съдиево в съседната община Нова Загора. То ползва услугите на 30-35-годишни, обучени охранители от местна фирма. Неотдавна един от тях успя да респектира и да задържи пиян 43-годишен родител, който се опита да посегне на дете и на директорката. След като предотврати по-сериозен инцидент, охранителят предаде задържания на пристигналия патрул.

“Затова установихме контакти с директорите, поддържаме връзка, защото и те, и ние искаме да гарантираме сигурността, живота и здравето на децата ни. За съжаление, все още има директори, които пестят средства за заплати на охраната и подценяват нуждата от нея, както и от техника. Но мисля, че започна промяна на тази ситуация” – коментира Чолаков.

Общинската фирма в Сливен извършва охрана с физически лица, технически средства и е единствената, която осигурява комплексен тип услуга. “Основната ми цел е дружеството да стане втори стълб за сигурност в Сливен след полицията” – каза управителят. Петко Чолаков е бивш дългогодишен служител в МВР, топ-антимафиот, той разкри първите в страната канали за трафик на новородени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.