Специална програма и свободен вход във Военноисторическия музей за нощта на музеите

С ИНТЕРАКТИВЕН ТЕАТЪР, КОНЦЕРТ, ЛЯТНО КИНО И ЦВЕТНА ИНСТАЛАЦИЯ НВИМ СЕ ВКЛЮЧВА В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

На 21 май (събота) Националният военноисторически музей (НВИМ) ще се включи за девета поредна година в европейската инициатива „Нощ на музеите“ с вход свободен от 18 до 24 часа и специална програма под мотото „Следите остават“.

По случай 100-годишния юбилей, който НВИМ отбелязва тази година, организаторите за България, сред които директорът на Френския институт Гийом Робер и Пиер Гийме – културно аташе на Франция у нас, ще започнат своята официална обиколка именно от Националния военноисторически музей на 21 май в 19.00 часа. Екипът на Националния военноисторически музей ще провокира тях и всички останали посетители да оставят своя цветен отпечатък и послание на инсталация, която ще бъде съхранена в Капсулата на времето, създадена по повод 100-ата годишнина на музея.

В истински сценаристи ще се превърнат гостите на музея, които присъстват на представлението на Playback театър „Тук и сега“. Това е едно различно преживяване, което дава възможност не само да се развлечем, да се посмеем, но и да погледнем живота от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си.

Любителите на киното ще имат възможност под открито небе да се насладят на филмите на режисьора проф. Светослав Овчаров, посветени на военачалници от Българската армия, чиито вещи пази НВИМ. За настроението на гостите на музея ще се погрижат музикантите от Гвардейския представителен духов оркестър.

Към инициативата се включват и филиалите на НВИМ – Военноморски музей – Варна, Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ и Музей на авиацията в Крумово.

ПРОГРАМА НА НВИМ И НЕГОВИТЕ ФИЛИАЛИ ЗА НОЩТА НА МУЗЕИТЕ 21 МАЙ 2016 Г.

НАЦИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

София, ул. „Черковна“ № 92

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временните изложби „Войната, в която не можехме да не участваме“, посветена на Втората световна война, и „Идоли или идеали”, посветена на 140-ата годишнина от Априлското въстание

18.00 – 24.00 ч. – „Следите остават“ – инсталация, на която всеки посетител ще може да остави своя цветен отпечатък и послание за поколенията. Инсталацията ще бъде съхранена в Капсулата на времето на НВИМ с апел бъде отворена през 2041 г. на 125-ия рожден ден на музея

18.00 – 20.00 ч. – Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър

20.00 – 21.00 ч. – Playback театър „Тук и сега“ – импровизационен театър, чийто сценарий са историите на хората от публиката

21.00 – 24.00 ч. – Лятно кино с филми на режисьора Светослав Овчаров

ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ – ВАРНА

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, кораб-музей „Дръзки“, както и временната изложба.

18.00 – 19.00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили

18.00 – 21.00 ч. – „Училище за моряци“ с Клуб „Миноносец „Дръзки“ (морски възли

и хвъргало)

19.00 – „Събери морето в пъзел“ – за най-малките

21.30 – 22.30 ч. – „Военен кореспондент“ – филм, посветен на Йордан Йовков като

кореспондент на вестник „Военни известия“ през Първата световна война

ПАРК-МУЗЕЙ НА БОЙНАТА ДРУЖБА 1444 Г. „ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК“ –

ВАРНА

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция на музея, както и за временните изложби

18.30 ч. – Откриване на изложба „Мълчаливите свидетели на битката при Варна“

МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА – ПЛОВДИВ

17.00 – 21.00 ч. – Музеят на авиацията ще отбележи Нощта на музеите с удължено работно време и вход свободен за постоянната вътрешна и външната си експозиция

17.00 – 20.00 ч. – Свободен достъп до кабините на самолет МиГ-23 БН и вертолет Ми-24

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини