Българският лекарски съюз подкрепи протеста на студентите с отрязани стипендии

"Решението на управляващите да не включват медицината сред приоритетните направления, за които се полагат европейски стипендии, показва оценката на държавата за бъдещите лекари, стоматолози и фармацевти", това заявява председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в отворено писмо до просветния министър Меглена Кунева.

Днес студенти от различни „неприоритетни” специалности организират протест, но от МОН са категорични – в най-добрия случай може да се говори за по-големи държавни стипендии. Представители на ведомството на Кунева отбелязаха, че издръжката на студентите медици е висока и те след това напускат България, заради ниските заплати в болниците.

Грозев цитира данни, според които 142 лекари са напуснали България само през първото тримесечие на годината, а за цялата минала година броят им е 524 и средната възраст на останалите у нас е над 55 години.

„Основните мотиви за миграция са за все по-осезаемата липса на управленска и обществена оценка на медицинската професия, системни пречки за кариерно израстване и улесняване процеса на системно надграждане на образованието, а до тях се нарежда и възнаграждението за труда им. Явно е, че критичността на младите ни колеги е прецизно мотивирана”, пише председателят на БЛС.

Според Грозев „вероятно е налице едно голямо недоразумение”: „Медицината безспорно е приоритетна за страната ни област и обучението в нея следва да бъде подпомагано и стимулирано от предвидената по оперативната програма система от стипендии.”.

Той призовава за преосмисляне на позицията на държавата и предоставяне на ресурса на програмата на младите медици "като по този начин недвусмислено бъде заявена позицията на държавата ни по отношение значимостта на направения от тях професионален избор".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини