Сергей Шойгу: Все някога ще трябва украинските екстремисти да бъдат спрени

111 балона с цветовете на трибагреника полетяха над Царевец Даниел Панов: Нека бъдещето на децата бъде каузата, която ни обединява

Десетки ранени и разрушения след земетресението в Албания (СНИМКИ)

Климатологът Георги Рачев: Октомври ще бъде по-топъл от нормалното, живакът скача до 30 градуса

Караянчева на 22 септември: Единството и обединените усилия са най-важното условие за развита и просперираща България

Започна работното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в централата на ООН

Каракачанов: Армията може да реагира с жива сила при наплив на мигранти на границата

Президентът Радев: Независима България означава справедливост, развитие и европейска перспектива

Лекари съветват как да доживеем до 80 г.

Разкриха любимите марки на рапърите В хип-хопа римуват Lamborghini с бикини

Рияд информира Токио за предстоящи промени в доставките на нефт

Министри, депутати и общественици се черкуваха в храма „Свети 40 мъченици”

Слънчево време днес, максималните температури достигат 26 градуса

Проф. Пламен Павлов: Независимостта е празник на българите, не само на България

Google планира инвестиция от 3 млрд. евро в Европа

Българският лекарски съюз подкрепи протеста на студентите с отрязани стипендии

„Решението на управляващите да не включват медицината сред приоритетните направления, за които се полагат европейски стипендии, показва оценката на държавата за бъдещите лекари, стоматолози и фармацевти“, това заявява председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в отворено писмо до просветния министър Меглена Кунева.

Днес студенти от различни „неприоритетни” специалности организират протест, но от МОН са категорични – в най-добрия случай може да се говори за по-големи държавни стипендии. Представители на ведомството на Кунева отбелязаха, че издръжката на студентите медици е висока и те след това напускат България, заради ниските заплати в болниците.

Грозев цитира данни, според които 142 лекари са напуснали България само през първото тримесечие на годината, а за цялата минала година броят им е 524 и средната възраст на останалите у нас е над 55 години.

„Основните мотиви за миграция са за все по-осезаемата липса на управленска и обществена оценка на медицинската професия, системни пречки за кариерно израстване и улесняване процеса на системно надграждане на образованието, а до тях се нарежда и възнаграждението за труда им. Явно е, че критичността на младите ни колеги е прецизно мотивирана”, пише председателят на БЛС.

Според Грозев „вероятно е налице едно голямо недоразумение”: „Медицината безспорно е приоритетна за страната ни област и обучението в нея следва да бъде подпомагано и стимулирано от предвидената по оперативната програма система от стипендии.”.

Той призовава за преосмисляне на позицията на държавата и предоставяне на ресурса на програмата на младите медици „като по този начин недвусмислено бъде заявена позицията на държавата ни по отношение значимостта на направения от тях професионален избор“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.