Победителката в "Евровизия" Джамала призна, че песента й е политическа провокация към Русия

Руските журналисти Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като "зевзеците" Вован и Лексус, успяха да накарат украинската певица Джамала да признае, че песента й нарушава правилата на "Евровизия" и е замислена като провокация към Русия, съобщи temaonline.

В телефонен разговор, в който Вован се представя за съветник на украинския президент Вадим Черниш, певицата Джамала разяснява, че песента й има скрит политически подтекст и всъщност се отнася за присъединяването на Крим към Русия през 2014 г., а не толкова за кримските татари от 1944 г.

Според правилата на "Евровизия" песните от конкурса не могат да съдържат политически лозунги и политически послания. Мнимият съветник "Черниш" пита Джамала: "Нямаше ли да е по-добре да кръстиш песента си 2014, щом става въпрос за Крим?" (04.55' ). Тя откровено признава:

- "О, тогава песента със сигурност нямаше да попадне на конкурса. Щеше да бъде оценена като политическа акция. Преди два дни се срещнах с ЕBU (Европейският съюз за радио и телевизия) и те много се страхуваха, страшно се страхуваха...Имало е такива опити от Грузия, но те ги изключили, имало е такива опити и от Армения и те също са били изключени. Ако аз съвсем малко бях прекалила и бях казала че ето те всичко ни взеха, ла-ла-ла...ако бяха почувствали дори най-малка агресия, те нямаше да ме пуснат. Това не е арена за политически лозунги".. Разбира се, има го. Безусловно. Ние с вас го знаем под секрет..Но ако го кажа на глас, те ще свалят тази песен. Трябва да бъдем много мъдри и акуратни"..

"Черниш" продължава:

-"Да, съгласен...Ами тогава може би след изпълнението няма ли да има някакви политически лозунги като "Слава на Украйна", "Слава на героите"...А?

- След изпълнението...Какви лозунги? Може нещо..Но в песента е казано повече, отколкото си мислите.

- Най-важното е, че ние знаем за какво е тази песен.

- Да, абсолютно точно. Но и хората знаят, хората разбират.

След това двамата се представят и за министрите на културата на Груция и Молдова и обещават да й ходатайстват и да съдействат на Украйна да получи точки от техните страни, като се обадят на шефовете на телевизиите, които излъчват "Евровизия". И тя благодари за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия