Екатерина Захариева: Добре е да има референдуми, но енергията на хората не бива да се хаби напразно

“Добре е да има референдуми, но енергията на хората не бива да се хаби напразно. Те трябва да са сигурни, че въпросите, които са зададени, могат да намерят реализация на практика”, каза по БНТ министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Според нея е добре Конституционният съд да се произнесе дали един въпрос е противоконституционен или не е, както и за какво може да се инициира референдум, като след това е добре да бъде попитан и по част от конкретните въпроси. По нейно мнение, е добре да се знае за какво може и за какво-не може да се задават въпроси и призова да бъдем внимателни.

В случая с предстоящия референдум, Народното събрание е било длъжно да го подкрепи, особено когато става въпрос за подписка с над 400 000 валидни подписа, уточни Захариева. Тя обясни, че тъй като президентът е избран с над 400 000 гласа и счита, че за може той да инициира референдум е едно от правомощията, които е редно да има. По нейните думи, не става въпрос за изключително голямо разширяване на правомощията на държавния глава, но той все пак е избран пряко от хората.

Първо е трябвало да бъде въведено електронното гласуване и даване на възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват лесно, като едва тогава да бъде намален броя на секционните комисии, е на мнение министърът. От тази гледна точка тя смята, че следва Народното събрание да преосмисли част от текстовете в Изобрния кодекс. Тя напомни обаче, че в този котекс има много важни и добри неща.

"Съдебната реформа е и залог за оцеляване на правителството", коментира още Захариева. "Основното, което събира ГЕРБ с Реформаторския блок е това да бъдат постигнати резултати в тази реформа. Вече е предложена следващата част от промените в съдебната власт и те възбудиха дебат. Първият е около правомощията, които се предлагат на общото събрание на съдиите. Председателят на ВКС реагира, че това може да отнеме права на председателя."

Министърът каза, че е очаквала повече интерес към втората част от закона, защото тя много пряко засяга всеки един от магистратите, тъй като там са главите за кариерно развитие, за дисциплинарна отговорност, за имуществената отговорност, за новите правомощия на Инспектората, за атестирането, за начина, по който ще се самоуправлява съда, за реформата в прокуратурата. Министърът обясни, че законопроектът е голям и наистина е много важно да се обсъдят сериозно нещата.

Спорният текст трябва да се смекчи, е на мнение Захариева, макар той да е предложен на роботната група. Именно такова предложение е било направено и прието на съвета. Тя обясни, че е разисквано по много въпроси и са стигнали до част от разпоредбите вчера, но очаква в петък още по-бурен дебат, който касае правомощията на Инспектората.

Има мнения, че властта на главния прокурор е неограничена и безпределна, заради това, че възбуждайки наказателно производство срещу който и да е магистрат той винаги може да го отстрани. “В Закона за съдебната власт има един текст, за който ВКС е сезирал Конституционния съд, за безсрочно отстраняване от длъжност на магистратите”, каза Захариева. Тя съобщи, че са предвидени изменения още преди произнасянето на съда. Една от най-големите пречки пред независимостта и безпристрастността е корупцията в съдебната система, заяви още министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини