Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Откриха тялото на мъж, който изчезна във водите на Марица

Троен убиец командва банда за рекет от затвора

Програмите по математика – прекалено олекотени В МОН правят преглед заради ниските оценки на децата

Борисов: За „Фолксваген“ не е приключила темата

Всяка четвърта марка сирене съдържа палмово масло или сухо мляко

Проучване на качеството на краве сирене, предлагано на българския пазар, проведено от асоциацията „Активни потребители“, е показало сериозни нарушения, като наличието на палмово масло или сухо мляко при всяка четвърта марка сирене.

От асоциацията са тествали 36 марки сирене.

Председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов ще сезира Комисията за защита на потребителите (КЗК).

Сред основните констатации на изследването са: непълно етикиране, то липсва напълно или частично при 23 от 36 марки, ниска степен на зрялост се наблюдава при 26 от изследваните марки, много ниско съдържание на протеин (белтък) – нормално трябва да се съдържа около 15-16% протеин. При протеин под 12% има съмнение за фалшификации, в случая 5 марки са нарушили принципа, от които 4 са с влагане на немлечни заместители.

Отчетливо негативна е тенденцията водното съдържание да се увеличава през годините. Така например през 2005 година нито един продукт не е съдържал повече от 55% вода, през 2008 регистрирахме над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 във всеки втори продукт.

Проучването все пак не е установило нито един продукт със завишено съдържание на сол (над 3.5%) или наличие на антибиотици.

При 27 марки сирене, обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене, обясни д-р Иванов пред БТВ.

Според Богомил Николов външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни. Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.