Пловдивският парламент не забрани бурките на "първо четене"

Пловдив стана първия град у нас, в който забраната за носене на бурки, не бе приета при гласуването в местния парламент още на "първо четене". Това става във вторник по време на сесията на Общинския съвет, където с 15 гласа "за", 12 "против" и 21 "въздържали се" местните старейшини отхвърлиха предложението на групата на Патриотичния фронт (ВМРО+НФСБ) за промени в Наредбата за обществения ред, с които да се забрани носенето на обществени места на аксесоари, прикриващи лицето.

По инициатива на ПФ на 13 май бе насрочено и обществено обсъждане, на което обаче дойдоха едва 12 пловдивчани. Този факт на практика подкрепи тезата на кмета на Пловдив Иван Тотев, че проблем с бурките в богатия на всякакви етноси древен град под тепетата няма.

На подобно мнение като градския си лидер Тотев бяха и общинските съветници от ГЕРБ, които по съвест гласуваха "въздържал се" или "против", а яростен противник на ветото за носене на бурки бе и бившият кмет от СДС Спас Гърневски.

На същата позиция бяха и общинските съветници от групата на ПП "Съюз за Пловдив" начело със своя председател Дани Каназирева и Владимир Кисьов, както и коалицията "Здравко Димитров - да решаваме заедно", както и местния лидер на ДСБ Пепа Деведжиева.

Предложението на Патриотичния фронт парадоксално не бе подкрепено дори и доайенката в групата на "воеводите" и ОбС-Пловдив д-р Лилия Учкунова, а мотивът за нейния отрицателен вот бе аргументът, че забраната е насочена срещу всички религии.

Докторът по право Дани Каназирева предложи най-напред забраната за бурките да бъде приет от Народното събрание и едва след това да се правят промени в общинските наредби по места. Същото становище застъпи и старейшината от ГЕРБ Спас Гърневски, според когото сега се създавало изкуствено напрежение на етническа основа със забраната на бурките по места.

"Ако жена с бурка дойде в Пазарджик ще я заведат в полицията и ще я съблекат. В Смолян - ще я облекат, а в друга община - не знам какво още ще й направят", изригна Гърневски, според когото от ПФ сами дърпали дявола за опашката.

"Ако в Пловдив имаше проблем с бурките, на общественото обсъждане щяха да дойдат стотици хора, а в залата имаше 10 души. Толкова години живея в този град и никъде не съм видял бурка. "Истинските патриоти създава значими теми, а фалшивите патриоти - такива като казуса с бурките", декларира бившият "син" кмет и призова точката да бъде оттеглена "в името на толерантния Пловдив".

За забрана на бурките освен съветниците от Патриотичния фронт гласуваха старейшините от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" начело с адвокат Георги Колев и част от Реформаторския блок - от НПСД (Народната партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов и Касим Дал.

След гласуването съветникът от ВМРО Александър Сиди обяви, че от ПФ ще редактират спорните моменти в предложението и ще го внесат пак за гласуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини