Aнтикорупционната комисия с иск за 1,163 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Програмист спечели голямата награда на „Лукойл Клуб“

Министерството на транспорта готви нова концесия за летище Пловдив

СЕМ прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов

Грипът увеличава риска от инфаркт 6 пъти

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

Разкриха кражба от дома на британец Единият извършител често гостувал на чужденеца

МВнР провери провокативна карта на Турция, включваща територия на България Не е публикувана от профила на турския военен министър Хулуси Акар, съобщиха от Външно

Цвети Радойчева пя на френски на Парижкия бал

Задържаха дилър и негов клиент в момент на сделка в ж.к. „Красно село“ в София

Съсед сигнализирал за насилие над 4-годишно дете, задържан е таткото

Очакват резултатите от хистологично изследване на Стефан Данаилов

Борисов кацна в Брюксел за участието си в заседанието на Европейския съвет

Пловдивският парламент не забрани бурките на „първо четене“

Пловдив стана първия град у нас, в който забраната за носене на бурки, не бе приета при гласуването в местния парламент още на „първо четене“. Това става във вторник по време на сесията на Общинския съвет, където с 15 гласа „за“, 12 „против“ и 21 „въздържали се“ местните старейшини отхвърлиха предложението на групата на Патриотичния фронт (ВМРО+НФСБ) за промени в Наредбата за обществения ред, с които да се забрани носенето на обществени места на аксесоари, прикриващи лицето.

По инициатива на ПФ на 13 май бе насрочено и обществено обсъждане, на което обаче дойдоха едва 12 пловдивчани. Този факт на практика подкрепи тезата на кмета на Пловдив Иван Тотев, че проблем с бурките в богатия на всякакви етноси древен град под тепетата няма.

На подобно мнение като градския си лидер Тотев бяха и общинските съветници от ГЕРБ, които по съвест гласуваха „въздържал се“ или „против“, а яростен противник на ветото за носене на бурки бе и бившият кмет от СДС Спас Гърневски.

На същата позиция бяха и общинските съветници от групата на ПП „Съюз за Пловдив“ начело със своя председател Дани Каназирева и Владимир Кисьов, както и коалицията „Здравко Димитров – да решаваме заедно“, както и местния лидер на ДСБ Пепа Деведжиева.

Предложението на Патриотичния фронт парадоксално не бе подкрепено дори и доайенката в групата на „воеводите“ и ОбС-Пловдив д-р Лилия Учкунова, а мотивът за нейния отрицателен вот бе аргументът, че забраната е насочена срещу всички религии.

Докторът по право Дани Каназирева предложи най-напред забраната за бурките да бъде приет от Народното събрание и едва след това да се правят промени в общинските наредби по места. Същото становище застъпи и старейшината от ГЕРБ Спас Гърневски, според когото сега се създавало изкуствено напрежение на етническа основа със забраната на бурките по места.

„Ако жена с бурка дойде в Пазарджик ще я заведат в полицията и ще я съблекат. В Смолян – ще я облекат, а в друга община – не знам какво още ще й направят“, изригна Гърневски, според когото от ПФ сами дърпали дявола за опашката.

„Ако в Пловдив имаше проблем с бурките, на общественото обсъждане щяха да дойдат стотици хора, а в залата имаше 10 души. Толкова години живея в този град и никъде не съм видял бурка. „Истинските патриоти създава значими теми, а фалшивите патриоти – такива като казуса с бурките“, декларира бившият „син“ кмет и призова точката да бъде оттеглена „в името на толерантния Пловдив“.

За забрана на бурките освен съветниците от Патриотичния фронт гласуваха старейшините от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ начело с адвокат Георги Колев и част от Реформаторския блок – от НПСД (Народната партия „Свобода и достойнство“ на Корман Исмаилов и Касим Дал.

След гласуването съветникът от ВМРО Александър Сиди обяви, че от ПФ ще редактират спорните моменти в предложението и ще го внесат пак за гласуване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.