Дионисий режисира скандал пред синода

Целта е да бъде отменено заседанието на върховния клир

Роднините му ходили да лобират при патриарх Неофит

Хора, близки до архимандрит Дионисий, ще провокират скандали и размирици на днешното мирно бдение пред Светия синод. На заседанието на върховния клир се очаква да бъде решена съдбата на предстоятеля на храм „Св. Александър Невски“. Целта на организирания от Дионисий сеир е да бъде прекратено заседанието на синода, заявиха източници на „Труд“. Кликата на архимандрита ще се внедри със свещи сред миряните, които чрез мълчаливо бдение ще заявят позицията си.

„Ние ще седим кротко и ще пеем църковни песни. Искаме само синодът да вземе най-разумното решение и да накаже справедливо Дионисий“, каза пред „Труд“ журналистът Велислава Дърева. Тя заяви, че се притеснява от сблъсъци с хората на архимандрита, които в неделя в храма „Св. Александър Невски“ засипаха народа с обиди и клевети.

На бдението няма да присъстват божии служители, за да не стават конфронтации. „Ние няма да присъстваме на шествието. Подали сме до Светия синод писмо, в което сме описали каноническите престъпления на Дионисий, и то ще бъде разгледано на заседанието“, заяви пред вестника отец Константин.

Източници на „Труд“ заявиха, че в понеделник майката и лелята на скандалния архимандрит са отишли при патриарх Неофит, за да лобират за Дионисий – молят патриарха да го защити на заседанието на Светия синод днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини