Джоан Роулинг: Правото на Тръмп да е агресивен защитава правото ми да го наричам фанатик

Известната британска писателка Джоан Роулинг се обяви в защита на правото на американския милиардер Доналд Тръмп да бъде агресивен и нетърпим, предаде БТВ.

Авторката на романите за Хари Потър е заявила това в Ню Йорк на заседание на ПЕН-клуба, който е неправителствена организация, обединяваща писатели, поети и журналисти.

Роулинг признава, че самата тя смята претендента за подкрепата на Републиканската партия на САЩ за президентската надпревара за „агресивен и нетърпим”, но подчертава, че правото на Тръмп за свободно изразяване на своето мнение, на свой ред „защитава нейното право да го нарича фанатик”.

Роулинг прави аналогия със собствения си занаят, като пояснява, че правото на свободно изразяване е приложимо както за писателите, така и за техните критици.

Така например критиците имат право да изказват мнението си и да твърдят, че със книгите си за Хари Потър тя опитва да приобщи децата към сатанизма. „А аз се чувствам свободна да им обясня, че аз просто изучавам природата на човека и принципите на морала или просто да им кажа „вие сте идиот”, в зависимост от това, с кой крак съм станала днес”, казва писателката.

Роулинг се изказва и против идеята да се забрани на Тръмп влизането на територията на Обединеното кралство. Дебатите по този повод се проведоха в британския парламент през януари, но депутатите не стигнаха до единно мнение.

Коментари

Задължително поле