Ирина Бокова: ЮНЕСКО осъжда посегателството срещу журналисти

Снимка: Авторът

ПРАГА. От нашия специален пратеник

С българския, чешкия и химна на Европа бе открита първата среща от четиридневния форум, който за 12-ти път подред събира българските ни медии за граница -„Световна среща на българските медии в чужбина”.

„Това е една прекрасна инициатива, която посолството на Чехия подкрепя изцяло. Целта ни е да рекламираме българската култура”, каза пълномощният посланик на РБ в Чешката република Лъчезар Петков

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която вчера е напуснала Прага, също приветства участниците в срещата, организирана от БТА. „Това не е просто среща на гилдията, това е среща, която помага на медиите да се обединят. ЮНЕСКО осъжда всяка форма на посегателство срещу журналисти и подкрепя правото на свободен достъп до информация”, каза тя в свое видеобръщание и допълни: „Днес повече от всякога обществата имат нужда от обективна информация и качествена журналистика”.

Приветствия от името на кмета на София Йорданка Фандъкова бяха прочетени от зам.-кмета на българската столица Дончо Барбалов. „Българските медии зад граница имат нужда от тази среща”, заяви той, цитирайки столичния градоначалник. Българската култура трябва да се популяризира в света и това е един прекрасен начин, каза още Барбалов.

В Чехия живеят около 40 хиляди българи. От наши сънародници се издават 2 списания.

Пред гостите и участниците застана и директорът на Асошиейтед прес за балканския район Емилиан Войку. "Имаме богат опит с нашата корпорация. Постоянно обновяваме и обогатявме практиките си и сме готови да ви помогнем", заяви той. 

Изпълнения на трио "Тримата тенори" бе една от изненадите на организаторите. Втората бе откриването на изложбата изложбата "Българските чехи". "Не можехме да се се лишим от нито едно пано", обясни директорът на Българския културен институт Галя Тодорова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини