Росен Плевнелиев: Ценностите на обединена Европа са поставени под въпрос от популистки и националистически партии

"Ценностите на обединена Европа са поставени под въпрос от популистки и националистически партии, които използват страха на хората от повишената нестабилност", заяви президентът на България Росен Плевнвлиев пред участниците в 126-та сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която се провежда в София под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Държавният глава призова страни членки на СЕ да препотвърдят на най-високо държавно равнище принципите на обединена, демократична и мирна Европа.

"Не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото поколение", уточни президентът.

Сесията е заключителна за българското председателство на Комитета на министрите на СЕ, което ще бъде поето от Естония.

„Историята ни учи, че когато е трудно и тежко, трябва да се носи отговорност, трябва да се взимат решения. Днес Европа трябва да намери адекватен отговор на рекордния брой кризи и извънредна нестабилност, на които сме свидетели. Имаме необходимите инструменти, необходима е воля и кураж за действие“, обърна се президентът Плевнелиев към участниците от 47-те страни членки на Съвета на Европа.

Държавният глава посочи, че България пое председателството на Комитета на министрите на СЕ в труден момент на засилване на противопоставянето в Европа и на все по-несигурна и непредсказуема международна среда. „Дадохме си сметка, че най-важното за всички нас е да потвърдим своите общи ценности, да застанем твърдо зад принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека“, каза президентът.

Росен Плевнелиев подчерта, че приетата в София през октомври 2015 г. Декларация за принципите на европейското единство и сътрудничество от Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е от изключителна важност за бъдещето на Европа. „Поставихме началото. Сега е важно да продължим да работим за свикването на Среща на върха на държавните и правителствени ръководители на Съвета на Европа, на която страните членки да препотвърдят на най-високо държавно равнище принципите и ценностите на обединена, демократична и мирна Европа“, апелира българският президент.

Росен Плевнелиев определи като успешно и ползотворно за Европа българското председателството на Комитета на министрите. Бяха изпълнени заложените в програмата на председателството приоритети в областта на защитата на правата на детето и уязвимите групи и разширяване на достъпа до култура на младите хора. България беше домакин на Конференцията на високо равнище на Съвета на Европа за правата на децата, която се проведе през април т.г. в София под патронажа на държавния глава.

„Единодушното приемане и стартът на изпълнението на Софийска стратегия за правата на детето на Съвета на Европа до 2021 г. е огромен успех на българското председателство“, посочи президентът. „Софийска стратегия за правата на детето е здравият фундамент, върху който ще градим европейските политики в защита на най-уязвимите и безценни членове на нашите общества – децата. Успехът ни в защитата на техните права зависи от готовността ни решително да се изправим и решим проблеми като продължаващите конфликти по света, маргинализацията на групи в обществата ни, бедността и социалното изключване, младежката безработица“, подчерта още президентът Плевнелиев.

Държавният глава открои също така положените усилия от българското председателство в областта на утвърждаването на върховенството на закона.

„Всички ние следва да се придържаме към стандартите на Съвета на Европа за независимостта и безпристрастността на съдебната власт“, каза президентът Росен Плевнелиев, като изрази удовлетворение от постигнатото пълно съгласие на всички страни членки на конференцията на високо равнище през април в София по предложения, от Генералния секретар на Съвета на Европа, план за укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната система за периода 2016-2021 г. „Ще изпълним този план, за да повишим доверието към съдебната система в нашите общества“, категоричен беше държавният глава.

Президентът изрази благодарност за конструктивното отношение и сътрудничеството на страните членки на Съвета на Европа при изпълнението на приоритетите на българското председателство, както и за ефективното взаимодействие с Генералния секретар и всички структури от системата на Съвета на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини