Очаква се депутатите да отхвърлят ветото на президента

Очаква се депутатите да отхвърлят ветото на президента по текстовете от Изборния кодекс за гласуването в чужбина.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обяви в кулоарите на парламента, че около 130 народни представители ще гласуват за отхвърляне на ветото. Приблизително толкова са гласовете на ГЕРБ, ПФ, БДЦ и реформаторите, които не са в опозиция.

Мнозинството се е обединило около идеята да могат да бъдат разкривани до 35 секции в чужда държава. По време на преговорите реформаторите настояваха таванът да е 50 секции, а патриотите искаха да са не повече от 20.

В началото на дебатите по президентското вето изненадващо Георги Божинов от БСП обяви, че левицата няма да гласува. Той обясни позицията си, че социалистите не могат да подкрепят ветото, но нямат и причина да го отхвърлят, тъй като в Изборния кодекс има много недоразумения.

Валери Жаблянов от БСП заяви, че в Изборния кодекс има много противоконституционни текстове. Той обвини президента Росен Плевнелиев, че е върнал единствено текста за гласуване в чужбина. Каза и, че мотивите на държавния глава са несъстоятелни. Жаблянов бе категоричен, че не са нарушени правата на българите зад граница. "Мотивите са просто сбор от думи. Това не са мотиви, а политически съображения", категоричен бе той.

Жаблянов попита по какъв начин е отнето правото на българите зад граница да гласуват. Той даде пример, че всеки който би искал да даде вота си, може да избере полет до България и да го направи. "Ветото на президента е несъстоятелно", каза още Жаблянов.

Засега изглежда, че единствено ДПС и част от РБ ще подкрепят ветото. Радан Кънев обяви, че ДСБ ще застане зад него без никакви условия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика