Горанов предлага промени в закона за ДДС за търговците на горива, държавата била ощетена със 109 милиона лева

Проект за промени в Закона за ДДС публикува за обществено обсъждане Министерството на финансите.

Предложенията се правят "във връзка с предотвратяване на възможностите за злоупотреби чрез ефективна превенция и борба с данъчните измами в областта на данък върху добавената стойност", уточняват от МФ в мотивите си.

"Със законопроекта се предлага механизъм, съгласно който, при осъществяване на търговия с течни горива, лицата задължително да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок една година пред компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.

Задължението за предоставяне на обезпечение ще възниква, когато регистрирано по ЗДДС лице за текущия данъчен период е извършило облагаеми доставки на течни горива с обща стойност на данъчните основи по доставките над 25 хиляди лева, вътреобщностно придобиване на течни горива с обща стойност на данъчните основи на придобиванията над 25 хил. лв. или освобождава течни горива за потребление по чл. 20 от Закона за акцизите и данъчните складове на стойност над 25 хил. лв.

Режимът ще се прилага по отношение на търговците с течни горива, които са рискови, като следва да се отбележи, че най-рискови са вложителите в данъчните складове (66,3% от броя на вложителите в данъчни складове през 2015 г. се идентифицират като рискови лица), както и лица, посредници в търговията с течни горива," пише още в мотивите към проекта.

МФ цитира анализ на НАП, според който през 2013 г. бюджетът е загубил 55 млн. лв. от неотчитане на пълния обем приходи от търговия с горива. През 2014 г. сумата възлиза на 99 млн. лв., а през 2015 г. на 109 млн. лв.

"Механизмът представлява и предпазна мярка за коректните икономически оператори от случайни сделки с некоректни доставчици на течни горива, участващи в схеми за данъчни измами, като ще способства и за предотвратяване на възможността за упражняване на право на данъчен кредит за доставки, по които доставчикът не се е разчел с бюджета.

Предложеният механизъм допълнително ще доведе до по-ефективна превенция
и борба с данъчните измами с ДДС при търговията с течни горива посредством
максимални нива на прозрачност и правна сигурност за икономическите оператори и
минимизиране на риска лоялни и добросъвестни търговци да бъдат въвлечени в схеми за данъчни измами и съответно отговорни за неплатения от други лица ДДС съгласно закона", обясняват от МФ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини