Специалистите от болница “Щерев” пионери в България: Оперираха бебе, диагностицирано с диафрагмална херния, в утробата на майката

Проф. Никлаидес и д-р Чавеева по време на операцията.

През трахеята на нероденото бе поставен балон, които ще задържи коремните органи, за да не притискат белите дробове

Уникална операция на бебе с диафрагмална херния извършиха пионери по фетална медицина в болница “Щерев”. Световноизвестният проф. Кипрос Николаидес постави балон в коремчето на все още неродено бебе през трахеята му.

Операцията бе проведена в сътрудничество с проф. Атанас Щерев и д-р Петя Чавеева в медицински комплекс “Д-р Щерев”. Операцията се извършва вътреутробно под ултразвуков контрол с поставяне на анестезия на плода. С миниинвазивен 3,3-милиметров фетоскоп, в който предварително има въведен катетър с флексибилен балон, се прониква през устата на бебето и се достига до горната част на трахеята под гласните връзки. Там балонът се раздува и освобождава. Въпреки че бебето помръдваше, екипът от специалисти успя да извърши сложната операция.

Целта на раздутия балон е да задържи коремните органи на развиващото се бебе да не притискат белите му дробчета. Така те могат да продължат своето развитие в следващите седмици от бременността.

“Надявам се с моя помощ да се повдигне нивото на феталната медицина в България. За мен е чест да бъда в тази болница заедно с проф. Щерев, който насърчава младото поколение лекари да учат, за да се вдигне нивото на здравеопазването в страната ви”, заяви проф. Николаидес.

Първата подобна операция в България беше извършена в края на 2014 г. от екип д-р Петя Чавеева, проф. Атанас Щерев и д-р Никола Персико. Успешното извършване на уникални вътреутробни операции за спасяване още в майчината утроба на бебета, диагностицирани с различни усложнения, нарежда страната ни сред пионерите във феталната хирургия в световен мащаб.

Проф. Кипрос Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон - първия по рода си специализиран център във Великобритания и най-големия такъв в света. Той е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции.

След операцията проф. Николаидес засегна и темата за ранния скрининг. “Всяка бременна българка трябва да знае, че между 11-ата и 13-ата гестационна седмица трябва да се направи скрининг на плода, за да се провери дали бебето има синдром на Даун или други подобни заболявания”, заяви бащата на феталната медицина. Той допълни, че българите трябва да се страхуват от лекари герои, които твърдят че знаят всичко. “Сократ е казал: “Аз знам, че не знам нищо.” Трябва да ни движи желанието да искаме да знаем повече, проф. Щерев е точно такъв”, заключи той.

“Ние ще използваме опита на проф. Николаидес за две неща - да въведем нови методики за бременни жени и в България да се пазят основните права на бъдещите майки”, заяви проф. Щерев и допълни, че болницата е отворена за всички, които искат да се обучават по фетална медицина.

Коментари

Задължително поле