Реставрацията на стари къщи - проблем за всички български градове

Новият закон за културното наследство ще реши този проблем, поне донякъде, заяви вчера кметът на Велико Търново Даниел Панов по време на 12-ата Световна среща на българските медии в Прага, организирана от БТА.

С новите промени в закона ще бъдат създадени 6 регионални центъра на Националния институт по културно наследство (НИКН) и така работата ще бъде забързана. Досега това се извършваше само от НИКН „Вече няма да чакаме 1 година да се съгласуват проекти”, каза Панов.

Един от проблемите при реставриране на стари сгради сега е да се вземе разрешение от собствениците. Много от тях не могат да бъдат намерени и затова работа по реставриране на обектите не може да започне. Промените позволяват полицаи и прокуратурата да вземат отношение по издирването на тези собственици. „Вече 40% от анонимните притежатели на рушащи се сгради са намерени”, обясни още Панов.

Реставрацията на сгради е проблем и за кметовете от Несебър, Балчик и Пазарджик.

Кметът на Несебър Николай Димитров се похвали, че в най-скоро време курортният град ще има изцяло нов храм по подобие на този на богинята Кибела. „През 2007 г. открихме находки от този храм. Сега започваме да го изграждаме на общински терен”, обясни той.

Открити са и нови 4 антични монети на Цар Иван Асен, които са сечени в Солун. „Това доказва, че Солун някога е бил български”, обясни проф. Николай Овчаров, който бе модератор на дискусията, организирана от БТА. В нея участваха градоначалниците на Велико Търново, Пазарджик, Балчик и Несебър - Даниел Панов, Галина Стоянова, Николай Ангелов и Николай Димитров.

В 18.30 ч. предстои българското посолство в Чехия да посрещне участниците на 12-ата световна среща на българска среща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини