Плевнелиев: България ще работи за активизиране на двустранните контакти с Бангладеш

България последователно подкрепя задълбочаването на политическия диалог и икономическите връзки на Европейския съюз с държавите от Азия и Бангладеш е важен участник в този процес, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на "Дондуков" 2 с министър-председателя на Народна република Бангладеш, Шейх Хасина, която е на посещение у нас за участие в "Глобалния форум на жените лидери: Да вдъхновим следващото поколение". България е сред първите държави, признали независимостта на Бангладеш през 1972 г., съобщават от прессекратариата на президента.

Държавният глава подчерта, че проектите за постигането на по-добра транспортна и енергийна свързаност между Европа и Азия ще създадат икономически възможности, които трябва да бъдат използвани. Участието на България и Бангладеш в Азиатско-европейския форум (АСЕМ) също създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, беше посочено на срещата.

Модернизирането на енергийната инфраструктура и използването на потенциала на възобновяемите енергийни източници е приоритет и за България, и за Бангладеш, стана ясно на срещата. Президентът Плевнелиев отбеляза, че страната ни има добър опит в използването на възобновяемите енергийни източници, който може да бъде приложен и в Бангладеш. Като най-перспективни сфери за развитие на двустранното партньорство бяха посочени земеделието и производството на храни, както и сектора на информационните и комуникационните технологии.

Осигуряването на достъп до качествено образование е ключов фактор за постигането на по-висок икономически растеж и за повишаването на стандарта на живот, беше общата позиция на президента Плевнелиев и на премиера Хасина. Държавният глава подчерта, че страната ни е утвърден образователен център в региона на Югоизточна Европа, а българските университети предлагат качествени образователни програми и международно признати дипломи за много чуждестранни студенти.

В рамките на посещението на Шейх Хасина в България ще бъдат подписани редица двустранни документи за разширяване на икономическото партньорство, както и Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към МВнР и Дипломатическата академия към МВнР на Бангладеш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика