Блъснаха момче с тротинетка, изскочило на булевард в София

Продължава издирването на 18-годишния затворник, избягал от общежитие в Смолян

На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Плевнелиев: България ще работи за активизиране на двустранните контакти с Бангладеш

България последователно подкрепя задълбочаването на политическия диалог и икономическите връзки на Европейския съюз с държавите от Азия и Бангладеш е важен участник в този процес, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Народна република Бангладеш, Шейх Хасина, която е на посещение у нас за участие в „Глобалния форум на жените лидери: Да вдъхновим следващото поколение“. България е сред първите държави, признали независимостта на Бангладеш през 1972 г., съобщават от прессекратариата на президента.

Държавният глава подчерта, че проектите за постигането на по-добра транспортна и енергийна свързаност между Европа и Азия ще създадат икономически възможности, които трябва да бъдат използвани. Участието на България и Бангладеш в Азиатско-европейския форум (АСЕМ) също създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, беше посочено на срещата.

Модернизирането на енергийната инфраструктура и използването на потенциала на възобновяемите енергийни източници е приоритет и за България, и за Бангладеш, стана ясно на срещата. Президентът Плевнелиев отбеляза, че страната ни има добър опит в използването на възобновяемите енергийни източници, който може да бъде приложен и в Бангладеш. Като най-перспективни сфери за развитие на двустранното партньорство бяха посочени земеделието и производството на храни, както и сектора на информационните и комуникационните технологии.

Осигуряването на достъп до качествено образование е ключов фактор за постигането на по-висок икономически растеж и за повишаването на стандарта на живот, беше общата позиция на президента Плевнелиев и на премиера Хасина. Държавният глава подчерта, че страната ни е утвърден образователен център в региона на Югоизточна Европа, а българските университети предлагат качествени образователни програми и международно признати дипломи за много чуждестранни студенти.

В рамките на посещението на Шейх Хасина в България ще бъдат подписани редица двустранни документи за разширяване на икономическото партньорство, както и Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към МВнР и Дипломатическата академия към МВнР на Бангладеш.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.