Унгария и България не са съгласни с предложението на ЕК относно приема на мигранти

Външните министри на България и Унгария единодушно са обявили за неприемливо предложението на Европейската комисия , което предвижда финансови санкции за държавите, отхвърлящи задължителните квоти за разпределение на бежанци.

Петер Сиярто и Даниел Митов са провели двустранни дискусии в сряда в София по време на срещата на министрите на външните работи от Съвета на Европа, пише Gazeta Prawna, цитиран от "Фокус".

„Двамата външни министри се съгласиха, че предложението на Европейската комисия, което предвижда финансови санкции за държавите, отхвърлящи задължителните квоти за разпределение на бежанци, не е приемливо. Те споделят позицията си и по въпроса, че защитата на външните граници следва да бъде основна и най-важна задача“, се посочва в съобщение на Министерството на външните работи на Унгария.

В документа се подчертава, че министрите също са се съгласили, че Европейската комисия не може да ограничава правомощията на държавите-членки на ЕС или да застрашава техния суверенитет.

На 4 май Европейската комисия предложи реформа на политиката на ЕС в областта на предоставянето на убежище, която предвижда въвеждането на постоянна квотна система за разпределение на бежанци.

Държавите, които не искат да приемат бежанците, могат да откажат за една година, но в замяна ще трябва да платят 250 хиляди евро за всеки бежанец, които не приемат.
Полша и другите страни от Вишеградската четворка категорично отхвърлиха това предложение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини