Жените получават с 13% по-ниско заплащане от мъжете

Жените у нас получават с 13% по-ниско заплащане за труда си спрямо мъжете, пише БНТ. Драстична е разликата при пенсиите, където в някои случаи жените взимат с цели 40% по-малко.

В София се провежда Глобален форум на жените лидери, който има за цел да предложи стъпки за постигане на реална равнопоставеност на половете.

Днес се обсъждат мястото на жените в политиката, бизнеса, науката и медиите. Сред гостите на конференцията са жени министър-председатели, министри, евродепутати и директори на международни компании.

Утре участниците във форума ще подпишат обща декларация. В дискусиите се включват жени от 4 континента, а конференцията е под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Равноправие и овластяване са двете страни на една и съща монета и мисля, че това е целта на този форум. Целта на този форум е да подкрепим жените лидери, но не само - как да предадем това на младото поколение. Аз мисля, че тази цел на форума е може би от най-важните и това е новаторското в този форум - тогава, когато се събират представители на правителства, на частния бизнес, на гражданското общество.", каза Бокова пред аудиторията.

Коментари

Задължително поле