Акад. Георги Марков: Положението в Турция е поредна гавра с паметта на Ататюрк

"Това е една поредна гавра с паметта на Ататюрк, който през 1923 г. създаде една светска държава с девиза "Нова Турция няма нищо общо с Османската империя", но за съжаление от 12 години насам съседната турска държава става все по-ислямистка и много османлийска, поради което от там назрява и нова заплаха. Трябва да си отваряме очите. Никакво НАТО няма да ни спаси при един такъв вътрешен конфликт", каза акад. Георги Марков пред БНТ, по повод избора на новия турски премиер Бинали Йълдърм, обявен в деня, който се отбелязва като почит към паметта на Ататюрк.

"В Турция става нещо много тревожно. "Новият султан" Ердоган скоро ще превърне Турция в президентска република, ще закрива опозициите, ще затвори телевизиите и вестниците и Европейският съюз ще му ръкопляска. Евросъюзът е заложник на Ердоган, каквото каже той, това става. Той диктува условия. И Европейският съюз е един икономически гигант, но военно джудже", допълни Марков.

Според него Ердоган се е самозабравил. "Като слушам как се държи по стадионите и митингите, ми напомня на Хитлер след Мюнхенската конференция 1938 г.".

Акад. Георги Марков е сред академичните фигури, които се обединиха около това, че има навлизане на турски капитали в български институции: "Те не само купуват болници, но и предприятия и земи".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят