Ето ги жертвите на убиеца от Чикаго

Таня Цанева, ЦИК: До момента няма сигнали за купуване на гласове

Австралия: Притеснени сме от неясните законови основания за задържането на Полфрийман

Защо заводите за автомобили заобикалят България Оборотите в изработката на компоненти растат с 27%

Проблем със сензорите на Tesla Електрониката не улавя бързо движещи се обекти, които изведнъж попадат в обсега на автомобила

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия на Петковден (СНИМКИ)

Apple забавя споделянето на iCloud папки

Министър Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли

Огромни вълци унищожават добитъка в благоевградско село

44-годишен мъж е с опасност за живота след пожар в Бургас

Мъж е убит с нож в Костенец

Откриха най-тежкото авокадо в света Рекорд на Гинес и за най-голяма плодова салата

Три дни безплатни прегледи във ВМА на пациенти с акне

Какво поучително има за жената и за мъжа в статия за рибите?

Не българите, а британците родиха расизма Ще помисли човек, че англичаните ще играят мач в столицата на апартейда, а не в София

Мая Манолова подкрепи електронното гласуване и вота по пощата

ПРАГА. От нашия специален пратеник

Омбудсманът на България Мая Манолова застана зад електронното гласуване и вота по поща. „Първоначално бях против, защото имах съмнения, че така ще има повече фалшификации, но 80% от хората заявиха на референдум, че искат. Аз, като омбудсман, заставам зад тях”, заяви вчера Манолова по време на 12-ата Световна среща на българските медии в Прага.

По време на срещата представители от български медии зад граница поискаха да се въведе гласуването по поща. Процесът е прост – бюлетината се поставя в пощенски плик, слага се марка и се изпраща по пощата, обясни представителят от Холандия Даниела Горчева. Подобни практики вече има в Ирландия, Австрия, Дания, Италия и други европейски страни. „Аз съм „за” всеки вид гласуване, което може да облекчи процеса и има най-малко риск от фалшификации”, каза Манолова.

Според нея новите изборни правила във вида, в който са сега, са начин да се каже на българите зад граница да не гласуват. „Така няма да се реши проблемът с гласовете в Турция – те ще останат същите. Ще се намалят обаче тези от САЩ и Западна Европа”, каза още омбудсманът. По-рано през деня тя обяви, че ако финалният вариант на Изборния кодекс ограничава правата на българите зад граница, тя ще подаде жалба до Конституционния съд.

„В резултат на злополучните поправки в Изборния кодекс се върнахме на нивото за ограничаване на изборните права. Подходът „няма секции, няма проблеми“ е сбъркан“, коментира Манолова.

Според нея правилният начин България да се пребори с демографската криза, е да държи емигриралите българи обществено ангажирани.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.