Мая Манолова подкрепи електронното гласуване и вота по пощата

ПРАГА. От нашия специален пратеник

Омбудсманът на България Мая Манолова застана зад електронното гласуване и вота по поща. „Първоначално бях против, защото имах съмнения, че така ще има повече фалшификации, но 80% от хората заявиха на референдум, че искат. Аз, като омбудсман, заставам зад тях”, заяви вчера Манолова по време на 12-ата Световна среща на българските медии в Прага.

По време на срещата представители от български медии зад граница поискаха да се въведе гласуването по поща. Процесът е прост – бюлетината се поставя в пощенски плик, слага се марка и се изпраща по пощата, обясни представителят от Холандия Даниела Горчева. Подобни практики вече има в Ирландия, Австрия, Дания, Италия и други европейски страни. „Аз съм „за” всеки вид гласуване, което може да облекчи процеса и има най-малко риск от фалшификации”, каза Манолова.

Според нея новите изборни правила във вида, в който са сега, са начин да се каже на българите зад граница да не гласуват. „Така няма да се реши проблемът с гласовете в Турция – те ще останат същите. Ще се намалят обаче тези от САЩ и Западна Европа”, каза още омбудсманът. По-рано през деня тя обяви, че ако финалният вариант на Изборния кодекс ограничава правата на българите зад граница, тя ще подаде жалба до Конституционния съд.

"В резултат на злополучните поправки в Изборния кодекс се върнахме на нивото за ограничаване на изборните права. Подходът "няма секции, няма проблеми" е сбъркан", коментира Манолова.

Според нея правилният начин България да се пребори с демографската криза, е да държи емигриралите българи обществено ангажирани.

Коментари

Задължително поле