Камери заснели предполагаемите извършители на побоя над служител на „Левски“

Снабдиха още два квартала в Търново с контейнери за стари мебели До 2500 лева е глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Йоанна Драгнева сподели снимки от изписването на дъщеря й

Прокуратурата подхваща продавача на „чудотворно лекарство“

МВР: Сигнали за бомби в летища и медии са изпратени и в други държави на ЕС

Ще оперират Стефан Данаилов в Бургас Проф. Андрей Йотов идва лично в "Бургасмед" да извърши интервенцията

Гала, Стефан и дъщеря му на пътешествие из Европа (СНИМКИ)

Тръмп: Всеки евреин, който гласува за демократите, показва или пълна неинформираност, или голяма нелоялност

Летищата във Варна и Бургас са получили електронни съобщения със заплахи за сигурността, няма отменени полети

Мадуро: От няколко месеца поддържаме контакти с високопоставени представители на САЩ

Градушка уби над 11 000 птици в САЩ

Възрастни съпрузи загинаха при катастрофа в Златаришко Дядото излязъл от пътя с ВАЗ

Златко Захович: Изключителни техничари!

Сигналите за бомба в сградата на БНТ и на летище София се оказаха фалшиви

Над 50 процента от британците искат референдум за евентуалното крайно споразумение за Брекзит

Цепят матурите на три

Нови правила на държавните зрелостни изпити ще има още на сесията през есента. Министерството на образованието подготвя формат, който ще бъде разделен на три самостоятелни модула, които ще се решават отделно. Те ще са с ясно определено времетраене и зрелостниците ще могат да излизат от залата само между тях. След това няма да имат възможност да се върнат отново към същите въпроси.

„При сегашния формат ученикът получава целия тест. Един час след началото на изпита има право да излезе до тоалетната и след това да продължи решаването на въпросите, което създава предпоставки за преписване. Когато се оформят три отделни модула зрелостникът ще може да излиза само след предаване на едната част, без право да се върне на нея след това“, обясни пред „Труд“ зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

По думите му с новия вариант няма да има нужда от толкова строги мерки за сигурност, които в сряда са стресирали учениците и техните родители.

„Сегашният формат на изпита е износен и остарял и е крайно време да бъде сменен. Изпитите през май са последните, които ще се проведат в този вид“, категоричен е зам.-министърът.

Стаматов заяви още, че изтичане на информация от МОН не е имало. Според него отговорите, които бяха купени от екипи на медиите, са изнесени от ученик или учител, който вече е напуснал залата. „Аз и министър Кунева решихме теста за 30 мин., така че е напълно възможно някой да ги е решил бързо и след това да ги е пращал чрез есемес. Това е логично, тъй като отговорите бяха получени по телефона чак в 10 и 15 ч., а матурата започна в 8 ч.“, посочи Стаматов. Точно за да се избегнат подобни случаи се въвежда новият формат и така няма всички въпроси да са известни от самото начало. Изтичането на информация се разследва, четирима души вече са задържани.

Меглена Кунева за новия формат: Най-чистият начин за изпита

За тази година беше рисково като организация да въведем модулите на матурите, защото поех Министерството на образованието преди около сто дни., заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя отбеляза, че не е имало достатъчно време, за да се въведе новият формат още от тази година.

 „Приключваш модула, залепва се пликът и минаваш към следващия модул“, обясни Кунева идеята за матурата. По този начин сега се организира националното външно оценяване в седми клас, което е в два модула, при първия учениците решават тест, а по втория модул пишат преразказ. Използването на модулите „е най-чистият начин и смятаме, че можем да го направим“, коментира Кунева.

За да мотивират учениците да учат

Издават книга с възможните въпроси

Диян Стаматав каза още, че е напълно възможно следващата година министерството да предостави на зрелостниците всички възможни въпроси предварително, което да ги мотивира да учат.

„Не е никакъв проблем да издадем сборник с всички въпроси“, заяви зам.-министърът. Тестовете се генерират чрез избор между хиляди комбинации, тъй че това не би създало възможност да се знае предварително кои точно ще се паднат в деня на изпита.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.