Кристиан Керн - Канцлер по неволя

Кристиан Керн (50 г.) се закле във вторник като нов канцлер на Австрия. Управляващата социалдемократическа партия смени Вернер Файман (56 г.) - досегашния шеф на коалиционното правителство с консервативната Народна партия с надеждата, че тази промяна ще спре възхода на крайнодясната Партия на свободата.

Със скромен произход и непретенциозен старт в кариерата, елегантно обличащият се Кристиан Керн има добър опит в бизнеса и безукорна професионална биография за канцлер от Социалдемократическата партия на Австрия. Той зае поста, след като бе успешен шеф на железниците.

Керн няма голям политически опит, но тази необремененост се смята за плюс с оглед на трудните задачи, които трябва да решава. Една от тях е да сплоти различните крила на социалдемократическата партия и да убеди недоволните от пристигащите мигранти и растящата безработица австрийци да гласуват за нея на редовните избори през 2018 г. Но най-важната е да бъде спрян възходът на крайната десница. На балотажа за президент на 22 май нейният кандидат Норберт Хофер (45 г.) се изправя срещу Александер ван дер Белен (72 г.) - независим, подкрепен от “зелените”. Шансовете им са изравнени, заради което има вероятност на Керн да му се наложи да работи с крайнодесен държавен глава. Той трябва да реши и дали да се отмени 30-годишното табу за сътрудничество на социалдемократите с Партията на свободата, която опасенията от наплива на мигранти направиха най-популярната политическа сила и тя напира за предсрочни избори, с които да влезе във властта. Сред социалдемократите има такива призиви, поне за координация на местно ниво с крайнодесните, които в последните години снижиха расистката и ксенофобската си реторика.

“Моят план е да не отведа социалдемократическата партия в опозиция. За нас е невъобразимо да работим с партии, които разпалват омраза срещу народи и малцинства”, заяви Керн след клетвата. Но запитан дали един ден би работил с антиимигрантската Партия на свободата в правителството, той заяви: “Нека да пресечем реката, когато стигнем до нея”.

Макар да още не е ясно дали Австрия ще смекчи твърдия си подход към мигрантите, личните възгледи на Керн станаха ясни по време на пика на наплива миналата година, когато той реши железниците да осигуряват транспорт и подслон на хилядите пристигнали. “Въпросът е каква е алтернативата? Трябва ли да оставим тези хора да спят на открито?”, каза той тогава.

През 2011 г. Керн разкри друга своя черта, след като по негова инициатива започна кампания за огласяване на факти за сътрудничеството на железниците с нацистите през Втората световна война. Заради това той получи награда от еврейската общност във Виена - медал “Мариета и Фридрих Торберг”, а резултат от нея стана изложбата “Забравените години”, открита през ноември 2014 г. в Европарламента в Брюксел.

Керн, когото германската тв А Ер Де нарече “костюмираният социалист”, се ражда на 4 януари 1966 г. във Виена, в работническия район Зимеринг. Баща му е електротехник, майка му - секретарка във фирма. Той е първият в семейството с висше образование. Завършва социални науки, включително теория на комуникациите, във Виенския университет. След което специализира мениджмънт в университета на Санкт Гален в Швейцария. Като студент е активен член на младежката организация на социалдемократическата партия, като е бил главен редактор на студентското издание “Ротпрес”. През 1989 - 1991 г. работи в бизнес списанието “Опцион”. След това е помощник на държавния секретар Петер Костелка в правителството на Франц Враницки, а когато през 1994 г. Костелка става шеф на парламентарната група на социалдемократите, той е негов прессекратар. През 1997 г. сменя бранша - отива на работа в големия енергиен концерт “Фербунд”, като в началото заема спомагателни длъжности в ръководството, след това влиза в топ мениджърите, а от 2007 г. е член на управителния съвет. Там се запознава с втората си съпруга, от която има дъщеря. От първата - местен политик в Мьодлинг, има трима синове.

Спечели авторитет като жп шеф

Кристиан Керн стана шеф на австрийския жп холдинг през юни 2010 г., като същата година тя регистрира загуба от 329 млн. евро. Той вкара в ред финансите, спря масовите предсрочни пенсионирания, завърши новата жп гара на Виена навреме и в разчетения бюджет. Служители и клиенти започнаха да го харесват, както и началниците му в правителството. През 2014 г. договорът му бе удължен до 2019 г., а миналата година жп холдингът регистрира 192 млн. евро печалба преди облагане с данъци - най-голямата в историята му. През 2015 г. бе преизбран за шеф на сдружението на европейските железници.

За него

Може да стане като Шрьодер или Блеър

Задачата пред него е Херкулесова. Това, че идва извън политическият елит, би могло да му помогне да я изпълни. Той може да се окаже като Герхард Шрьодер (бивш канцлер на Германия) или Тони Блеър (експремиер на Великобритания), като съчетае пробизнес ориентирана политика със социална отговорност. Едва ли ще се поддаде на исканията на младото крило на социалдемократите за ляв уклон. ьТой ще бъде прагматик.

Томас Хофер, политически анализатор

Наистина държеше на работниците

Той бе първият шеф на железниците, който наистина държеше на работниците си. Трябваше да избърше няколко сълзи и да утешава служителите с аргумента, че не идва краят на света с това, че техният началник става канцлер.

Роман Хебенщрайт, член на работническия съвет на австрийската жп компания

Той е човек на действието

Керн идва необременен на политическата арена. Може да препозиционира партията и да я обнови, защото е активен и решителен. Той е човек на действието и показва зрялост в политическите дебати. Вслушва се в мненията на другите.

Йозеф Мухич, виден профсъюзен лидер и депутат от социалдемократическата партия

Назначението му е разочарование

От Керн като наследник на Файман като нов лидер на социалдемократите можем да очакваме още от същото. Назначението му е разочарование за нас. Като шеф на железниците той позволи на мигрантите да пътуват през страната без контрол и без регистрация.

Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на крайнодясната и антиимигрантска

Партия на свободата

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи