Проф. Тодор Кантарджиев, НЦЗПБ: Няма опасност в България да се разпространи вирусът Зика

Няма опасност в България да се разпространи вирусът Зика, защото видът комар, който пренася болестта, у нас отдавна е изчезнал. Това каза пред „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той поясни, че вирусът Зика е опасен само за бременните жени, защото поразява плода, а при останалите хора минава като лека инфекция. В България комарите това лято ще бъдат опасни заради т. нар. „западно-нилска треска“, но общините взеха мерки навреме, допълни проф. Кантарджиев.

„Общините поръчаха пръскане, когато беше времето за това, и сега трябва да използват два-три поредни сухи дни, за да се продължи пръскането срещу комари. Ветеринарите взеха мерки, защото също комарите разпространяват болести по животните. Тази година държавата даде 15 млн. лева за пръскане за ветеринарни болести и за ваксини, това също намалява комарите“, обясни проф. Кантарджиев. Той увери, че мерки се взимат и Националният център по заразни болести има капацитета да поставя диагноза.

„Завишен е медийният шум у нас за вируса Зика, не е чак толкова голяма опасността, както беше с Ебола. А и Ебола у нас имаше нула случаи. Не бива да се преиграва. Имаме капацитет за диагностика и за лечение, обясняваме на всички хора как да се пазят, ако са в Латинска Америка, напълно достатъчно е това, което правим“, увери проф. Тодор Кантарджиев.

Той посъветва още задължително да се обръщаме към специалист, ако сме ухапани от кърлеж. Ако човек тръгне сам да сваля кърлежа, трябва да го прави по правилата, без да го върти и маже с масла, да го дърпа само нагоре и да внимава да не скъса хоботчето. Проф. Кантарджиев посочи, обаче, че ако вземем антибиотик, без да сме отишли на лекар, се лишаваме от възможността да ни бъдат направени изследвания в следващите шест месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве