Без ДДС за български плодове и зеленчуци Млякото също ще се облага с нулева ставка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 август 2019

Задържаха мъжа, който изкърти ограничители по „Граф Игнатиев“

Борис Джонсън изтегля британските представители от срещите на ЕС

Расте делът на старите коли 42,7% от автомобилите са над 20-годишни

България на първо място в ЕС по смъртни случаи на пътя

40 питбулa, тренирани за боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив

Ковачки, Русия и Китай в битка за АЕЦ „Белене” (обзор) Седем кандидати искат да строят втора атомна

Дават на инвалиди пари за асансьор

Пожар избухна в ресторант в Павел Баня (ВИДЕО)

Министър Петков: Над 55 млн. лв. са предвидени за нови социални услуги за деца и семейства

Депутати учат чужди езици за 115 000 лв.

ЕК: Гърция да се придържа към реформите

Майк Помпео: „Ислямска държава“ отново набира сила в някои райони на Сирия

Обновяват 6 км улици в София заради метрото Строят буферни паркинги за 700 коли

МОСВ: Съставени са 21 акта за 2016 г. срещу замърсители на речните корита и околните територии

Снимка: МОСВ

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков представи резултатите от проверките за нерегламентирано замърсяване на речните корита. Те бяха разпоредени със заповед на министър Ивелина Василева за предприемане на мерки от РИОСВ за недопускане на замърсяване на речните легла и прилежащите територии, съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

„В периода март-април от 16 – те РИОСВ са извършени 636 проверки в 1961 населени места, разположени в териториалния обхват на 255 общини. Към настоящия момент приключват проверките в 10 по-малки общини, разположени в териториалния обхват на РИОСВ – Монтана. През по-голямата част от тях не преминават реки, а през останалите преминават малки реки“, контролът се осъществява на място, дават се предписания при установени нарушения, повторно се проверява изпълнението им и се налагат наказателни мерки ,“ съобщи заместник – министър Живков .

Резултатите от проверките показват, че е извършено почистване на 484 участъци от леглата и дерета на реките, замърсени с отпадъци.

Замърсените участъци през 2016 г. са главно в малки населени места, където хората масово изхвърлят отпадъци в деретата на реките, отбеляза Живков и добави, че е важна промяната в манталитета и мисленето на хората, че това са техните реки и природа. Той изрази убеждението си, че при продължаване на контролната дейност по този начин, до 2 -3 години нерегламентираните сметища по реките ще останат в историята.

Зам.- министър Живков обобщи резултатите от извършените проверки през 2016 г. и отчете, че са съставени 21 акта за установяване на административно нарушение (АУАН), което е в резултат на предприетите административно наказателни мерки от регионалните инспекции по околна среда.

Той направи сравнение с 2015 г. когато са издадени 92 наказателни постановления за налагане на глоби в размер на 204 800 лева. Като резултат от последователната политика на МОСВ и засилената контролна дейност от страна на регионалните инспекции в рамките на една година кметовете на общините са предприели ефективни действия за изпълнение на дадените им предписания, като са организирали почистването на речните легла и прилежащите територии от отпадъци.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.