Меглена Кунева: Мерките, които въведохме за матурите, дадоха резултат

"Мерките, които въведохме за матурите, дадоха резултат", заяви министъра на образованието и науката Меглена Кунева.

"Вчера 48 026 зрелостници се явиха на матура. От тях 36 са анулирани за преписване или по други причини", заяви Кунева като посочи, че квесторите са били 12 0000. По думите ѝ, на днешната матура са се явили 48 099 зрелостници, като са анулирани 33 работи.

"В 8.00 часа стаите се затварят в училище. От този момент нататък по наши мерки, и което се оказа правилна политика на МОН, не трябва да проникне никаква информация отвън - главно да няма достъп до "интернет", поясни министърът.

Министър Кунева поясни, че в 654 училища в страната въпросите за матурите са се отваряли чрез парола. "В този момент вече всички имат въпросите и те се раздават на 4 200 изпитни зали. Те стават на разположение на всички и от там нататък каквато и тайна не можем да опазим", добави Меглена Кунева.

"По същия начин обявихме преди един ден, че темата е "Гераците", даде пример тя. Кунева добави също, че сайтът на министерството ще бъде подложен на стрес тест, и коментира, че никой не е защитен от хакерски атаки.

"Имаме видеонаблюдение абсолютно навсякъде и всички до една камери ще бъдат прегледани", подчерта министърът. По време на пресконференцията от МОН демонстрираха два клипа, заснети по от време на изпита, в които се вижда как зрелостници са хванати с устройство за преписване на матурите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование