СЕМ призова УС на БНР да подаде оставка

Медийният регулатор СЕМ призова членовете на управителния съвет на БНР да подадат оставките си, съобщава пресцентърът на регулатора.

Според чл. 16 от договора за възлагане на управление на Българското национално радио, сключен между СЕМ и генералния директор, последният се задължава веднъж на 6 месеца да представя отчет за програмната, технологичната и финансовата дейност на обществената медия, като го оповестява публично. Цялостният отчет на БНР за времето 1 юни 2013 - 29 май 2016 г., по искане на досегашния генерален директор, трябваше да бъде представен на 20 май от 16 часа.

Днес, в ранните следобедни часове, в СЕМ пристигна писмо, съпроводено с болничен лист за деня. Този факт лишава регулатора и обществото от възможността да се запознаят с отчета за програмната, технологична и финансова дейност на БНР, която се извършва със средства от държавния бюджет.

Отсъствието на представител на ръководството на общественото радио е безпрецедентен акт в историята на регулатора.

Поради ограничените правомощия на СЕМ за санкции, съветниците призоваха членовете на УС на БНР да подадат оставки, като с това да се даде възможност на новоизбрания генерален директор да встъпи в правомощията си, заедно с избрания от него и утвърден от СЕМ екип. Членовете на регулатора остават убедени в професионализма им и ще очакват Управителният съвет да постъпи отговорно към Българското национално радио, което е ръководил до сега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини