Дионисий изгонен от храма, разследва го комисия (обзор)

Наложена му е и забрана да извършва богуслужения

На негово място застава архимандрит Герасим

Архимандрит Дионисий е отстранен от поста предстоятел на най-големия патриаршески храм у нас „Св. Александър Невски“. Наложена му е и забрана да извършва богослужения. Това стана ясно след заседание на Светия синод в петък, на което след два неуспешни опита бе събран кворум благодарение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който се завърна от Крит.

Решението на синода идва, след като миряни и божи служители изпратиха писмо до върховния клир с искане архимандрит Дионисий да бъде низвергнат и разжалван до редови мирянин. Протест пред Синодната палата настоя той да бъде изпратен в манастир. Последният повод за недоволството срещу него бе зарята на Възкресение. Дионисий бе обвинен и в нарушаване на канона, а свещениците от "Св. Александър Невски" отказаха да служат заедно с него на Гергьовден.

„Той няма да бъде пратен в манастир, тъй като има къде да живее“, заяви пред „Труд“ Ловчанският митрополит Гавриил. Той поясни, че архимандрит Дионисий е под запрещение, докато комисия, съставена от синода, не се произнесе. Тя ще поверява всички сигнали срещу него. Едва когато комисията разгледа детайлно случаите, заради които миряни и свещеници искат да бъде низвергнат, ще се разбере дали Дионосий ще бъде съден от църковен съд.

„Запрещение от богослужение на духовник, наречен за епископ, може да бъде взето само на архиерийски събор с пълно мнозинство“, заяви Дионисий пред Би Ти Ви.

На неговото място на предстоятел на патриаршеската катедрала временно е назначен архимандрит Герасим, който е главен секретар на Светия синод.

Междувременно стана ясно, че свещениците от “Св. Александър Невски”, които са отказали да служат заедно с Дионисий, са получили административно наказание „мъмрене”.

Коментари

Задължително поле