Половината от абитуриентите в елитна гимназия в Сливен вече са приети за студенти

Учителката Веселина Симеонова. Снимка: Личен архив

Половината от абитуриентите на Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов” в Сливен вече имат визия в кое висше учебно заведение ще учат – съобщи директорката Мариана Милева. 135 са младежите и девойките от тазгодишния випуск, който изпрати елитното учебно заведение в Града под Сините камъни. 10 зрелостници влизат в избраното от тях висше училище без приемен изпит, тъй като са се класирали на първите места в национални олимпиади и представянето им се счита за издържан с отлична оценка изпит. От тях четирима ще учат медицина. Други близо 30 абитуриенти са получили шестици на предварителни изпити за ВУЗ или са спечелили състезания, организирани от някои университети. Близо 15 ученика са приети за студенти в чужбина, в престижни университети във Великобритания, Дания, Холандия. Няколко момчета вече се стягат за военно-морското училище във Варна.

През тази година най-голям сред бъдещите студенти от гимназията е интересът към софтуерните и инженерните специалности, към архитектурата. Традиционен, макар и по-малък в сравнение с предходни години, е напливът към правото и икономиката. В последно време все повече ученици избират специалности по биотехнологии и кинезитерапия. Между 95 и 100 процента от всеки випуск на ПМГ в Сливен продължава образованието си във ВУЗ. Абитуриентите завършват средното си образование с общ успех Много добър 5,10-5,20.

Тазгодишният носител на общинската награда „Аргира Жечкова”, която се връчва в навечерието на 24 май, е учителката по български език и литература от ПМГ „Добри Чинтулов” Веселина Симеонова. Аргира Жечкова, чието име носи наградата, е родена в средата на 19 век, ученичка на Добри Чинтулов и Сава Доброплодни, обучавала е момичетата в Сливен, развивала е благотворителност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони