Златната Катрин Велкова учи деца на гимнастика в “Локомотив”

Въжето е един от първите уреди, с които започват да тренират децата и Катрин Велкова им показва как да работят сръчно с него. Снимки ДЕНИСЛАВ СТОЙЧЕВ

Клубът на световната шампионка Катрин Велкова набира скорост и грация

Най-старият в Европа железничарски клуб “Локомотив” (Сф) е отгледал спортни легенди като футболните идоли Начко Михайлов и Никола Котков, баскетболистката Диана Дилова, колоездачът Боян Коцев, състезателката по спортна гимнастика Елена Кирова, гросмайсторите Кирил Георгиев и Антоанета Стефанова. А сега за първи път в столичния квартал “Надежда” раснат надежди и за родната художествена гимнастика. Вече трета година световната шампионка с ансамбъла от 2011-а Катрин Велкова тренира и възпитава талантливи и амбициозни момичета. Ентусиазмът, любовта към спорта и заниманията с деца я провокират да създаде клуб по художествена гимнастика в “Локомотив”. Тя се впуска в това приключение само година след като слага край на състезателната си кариера.

“Първо започнах работа в детска градина, където учих малките на гимнастика, но имах желание да направя нещо самостоятелно, започнах да търся къде и така се озовах тук”, спомня си Катрин за първите дни в “Локомотив”. За да събере момичета, прави брошури и ги раздава по градини и училища. Съдействие получава от общинските власти и от управата на железничарското дружество, което по това време вече се ръководи от новоизбрания председател Даме Стойков. Той е многократен държавен шампион по джудо, дава мило и драго за възраждането на спорта в “Локомотив” и започва да обновява стадиона, за да има по-добри условия за подготовка. Новият клуб по художествена гимнастика получава част от баскетболната зала и там на първото занимание се събират 5-6 деца. Някои от тях още са там, но днес вече редовно тренират около 60 момичета. Те са разделени във възрастови групи и по-големите могат да се похвалят с първите си медали.

Преди няколко месеца гимнастичките се пренасят в реновираната и отлично отоплена многофункционална зала, където разполагат с нов килим. Там през декември се проведе и първият турнир “Коледна магия” със 120 участнички, пред пълни трибуни. Предстои организирането на още турнири и стартирането на занимания с нови групи във втора зала в района. Голямата цел на Катрин Велкова е да предаде знанията, уменията и обичта си към гимнастиката на децата, които попиват жадно всичко, което казва и показва. “Искам момичетата да стигнат до националния отбор и до голямата гимнастика, но това зависи до голяма степен от тях”, споделя шампионката. И добавя: “Най-трудното в нашия спорт е не физическото, а психическото натоварване. За да стигнеш до медалите, трябва да се трудиш по цял ден в залата и да се посветиш изцяло. Като малки момичетата лесно се запалват по гимнастиката, защото искат да са красиви, да играят с цветни и блестящи трика. Но в пубертета им омръзва и тогава е много трудно да ги задържим.”

Засега Катрин Велкова не среща проблеми със задържането на младите гимнастички. Дори напротив - в нейния клуб идват по своя воля състезателки от други дружества. Ентусиазмът на младата треньорка е заразителен.

Първа в света и шеста на олимпиада

Макар да е зодия Лъв, Катрин Велкова учи децата на гимнастика търпеливо, кротко, с усмивка и разбиране. Самата тя започва да спортува на 7-годишна възраст в “Академик”, после се състезава и за “Левски Триадица”. Най-големите й успехи на килима са златният медал с ансамбъла от световното през 2011 г. и шестото място на олимпийските игри. Работила е с най-изявените ни треньорки като Илиана Раева и Ина Ананиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена