Борисов пред сръбска тв: На Балканите хора работят по-малко, повече обичат празниците (цялото интервю)

На Балканите да си премиер толкова години действително е трудна работа. На другите им е по-тежко. Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за световноизвестната сръбска журналистка и продуцент Мира Аданя-Полак за Радио и телевизия Сърбия.

Видео от интервюто Борисов публикува на страниците си в социалните мрежи фейсбук и ютюб.

Според българския премиер Балканите са толкова сложни, защото много години сме били назад, а и войната създаде големи проблеми. „Създадоха се толкова много държави, нови администрации, нови отношения. Много омраза се генерира на Балканите”, заявява Борисов.

Запитан за това каква е цената, която България плаща за влизане в ЕС, Борисов казва: „Европа винаги иска неща, които са добре за всички народи - иска демокрация, свобода на словото, прозрачност, върховенство на закона, а това е най-доброто за всеки народ”. Той не крие, че Европа дава много пари на страната, но България е кофинансирала всички проекти, а и много от проектите са с пари от бюджета.

„Проведохме една много голяма битка с контрабандата и над 4 млрд. повече събрахме в бюджета. Затова даваме и повече пари на пенсионерите, ремонтираме хем старите магистрали, жп линии, мостове, изградихме пречиствателни станции. Черно море и реките сега са абсолютни чисти. Всички големи градове имат депа за битови отпадъци. В София има най-модерният завод за преработка на битови отпадъци в Европа - уникално съоръжение. Всичко това е с европейски и български пари - музеи, археология, туризъм. Това са много усилия на цялото общество и хората”, казва Борисов.

Според него има две разлики между Изтока и Запада - едната е в това, че в Европа много отдавна е дошла демокрацията. „В нашите държави имаше тоталитарни съд, прокуратура, правителства. Партиите бяха политически устроени, че да се подчиняват, нямаше частен капитал, всичко беше държавно. Така беше на много места и в България. При нас много болезнено и трудно беше направена тази реформа. Цели поколения са работили с мисълта, че държавата е най-добрият стопанин и най-важното нещо е държавата и институциите и да са най-силни”, казва премиерът.

И продължава: „Докато в Европа много отдавна демокрацията е дошла. След това има разлика в манталитета на хората - ние сме православни християни, почитаме си църквата. На Балканите хора са по-темпераментни, по-весели, работят по-малко, повече обичат празниците. Докато като отидеш в Германия всичко в 22.00 часа ляга да спи и се готви сутринта за работа, отидеш в Белград или София – в 22.00 часа започват да излизат за ресторант. Манталитет е друг. Но когато има пазарна икономика и знаем вече, че само с работа се постигат резултати пари и ние ще се променим”.

Пред Мира Аданя-Полак министър-председателят е категоричен, че България винаги е помагала на Сърбия по пътя и към Европа - за визите специално. „Навремето Югославия винаги е била преди Европа. Ние завиждахме на Югославия, тя беше Запада за нас”, споделя Борисов и припомня за западните коли и немските марки от недалечното минало.

„Живея аз тук в едно градче Банкя, то по права линия е на 80 км от Ниш и от къщата ни можеше да се хваща телевизията в Белград. Само, че тогава милицията обикаляше сутрин рано в 06.00 часа да видят, ако има антена да сочи към Белград и баща ми Бог да го прости, беше направил антената ни - 2 белега за българска и сръбска телевизия. Вечер като се стъмни и не се вижда, ме буди, отивам завъртам антената и цялата махала се събираше да гледа, защото тогава Югославската телевизия даваше футболни и боксови мачове, имаше забавни програми. Като свършат през нощта, ме буди, аз мъничък и тъка-тъка отивам намествам антената и пак лягам”, разказа Борисов.

„Сиреч, толкова Югославия тогава е била преди нас. Войната в Югославия върна и Балканите назад. Няма място, където да има война и да има просперитет, то винаги е лошо. Виждате какво стана в Сирия, Ирак и Либия, не стана по-добре. Затова, когато сме си говорили в Брюксел винаги съм казвал не може между България, Хърватия, Словения, Австрия, Германия да има една черна дупка, която да не е в ЕС-Сърбия. Така, че надеждата ми и цялата ми помощ и подкрепа сръбският народ ги има за влизането в ЕС”, казва още Бойко Борисов. В заключение Борисов отправя най-братски и приятелски поздрави към Сърбия.

„И Новак Джокович ми е добър приятел, даже в нас идва… Сиреч, Балканите сме си мъже… Това също е заложено в нашия манталитет”.

Коментари

Задължително поле