Фалшив сигнал за атентат в Пазарджик заради забраната на бурките

Фалшив сигнал за атентат в Пазарджик вдигна на крак полиция и жандармерия. Сигналът бил разпространен във фейсбук от осмокласник заради забраната на бурките, съобщи БТВ.

Притеснителната информация качва К.Б. на стената си във фейсбук в петък. Посочва датата и мястото, но за щастие, прогнозата не се осъществява.

Слухът официално бе опроверган от полицията. От там заявиха, че това е провокация и цели да създаде паника. Въпреки всичко на празника на Пазарджик навсякъде е пълно с полиция и всички знаят за заплахата.

"Говорих с БЧК и там говорихме за атентата, публикувах във Фейсбук и другата седмица ме викат на разпит в полицията, защото съм публикувал информация за атентат. Цялото общество в Пазарджик го знае това нещо, не знам какво съм направил лошо", споделя осмокласникът.

Пазарджишката ромска махала "Изток" е под силно ислямско влияние. Оказва се обаче, че българските закони не предвиждат превантивни мерки на опасна радикализация отвън.

Промени в Закона за вероизповеданията точно в тази посока чакат в парламента от три месеца. Те предвиждат забрана за чужди граждани да проповядват у нас и контрол на действията и финансирането на радикални течения.

"Българските вероизповедания трябва да бъдат българки вероизповедания", коментира депутатът Васил Антонов, който е вносител на законопроекта.

"Австрия прие закон, в който се казва, че свободното придвижване на средства и литература трябва да бъде поставен под контрола на държавата", коментира юристът Стефан Стойков.

"Това е насочено срещу проникването на активисти на "Ислямска държава" в българските религиозни общности", коментира доц. Милен Михов, преподавател по история и народен представител.

На промените в закона се разчита да развържат ръцете на властите за по-строги превантивни действия спрямо смятани за опасни активисти на религиозни групи.

Въпреки че от МВР опровергаха слуха и заявиха, че това е само опит за провокация, полицейското присъствие на униформени, жандармерия, цивилни и на кучета в Пазарджик продължава през целия ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини