Проф. Емил Ботев: Повече от 30 микро земетресения са регистрирани след вчерашния основен трус, става дума за нормални процеси

Повече от 30 микро земетресения са регистрирани след вчерашния основен трус, става дума за нормални процеси. Това каза пред „Фокус” ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев.

„Земните трусове от вчера продължават. Повече от 30 са натрупани след вчерашния трус. Най-силното земетресение регистрирано днес е с магнитуд около 2.9 по скалата на Рихтер”, заяви проф. Ботев. „За около два часа – от 09.00 до към 11.00 часа, са регистрирани 3-4 труса. Това са нормални микро земетресения, далеч по-слаби от основния удар, който бе вчера по обяд. Възможно е процесът да продължи още два –три дни, дори и повече. Ще има достатъчно много земетресения, могат да се съберат и 100, които са много по-слаби по енергия от основния трус вчера. Всичко е нормално”, допълни той.

Проф. Емил Ботев обясни, че микро земетресения са трусовете с магнитут под 3 по скалата на Рихтер. „Регистрирани са повече от 30 микро земетресения, като може би 2 земетресения са с магнитуд над 3”, добави проф. Ботев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини