Френската полиция задържа петима души във връзка със смъртоносното нападение в Парижката префектура

Ето ги жертвите на убиеца от Чикаго

Таня Цанева, ЦИК: До момента няма сигнали за купуване на гласове

Австралия: Притеснени сме от неясните законови основания за задържането на Полфрийман

Защо заводите за автомобили заобикалят България Оборотите в изработката на компоненти растат с 27%

Проблем със сензорите на Tesla Електрониката не улавя бързо движещи се обекти, които изведнъж попадат в обсега на автомобила

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия на Петковден (СНИМКИ)

Apple забавя споделянето на iCloud папки

Министър Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли

Огромни вълци унищожават добитъка в благоевградско село

44-годишен мъж е с опасност за живота след пожар в Бургас

Мъж е убит с нож в Костенец

Откриха най-тежкото авокадо в света Рекорд на Гинес и за най-голяма плодова салата

Три дни безплатни прегледи във ВМА на пациенти с акне

Какво поучително има за жената и за мъжа в статия за рибите?

Йорданка Фандъкова: За последните 5-6 години в сектор „Образование“ бяха постигнати реални резултати от реформата

„За последните 5-6 години в сектор „Образование“ бях постигнати реални резултати от реформата , която се очакваше и от учители, и от родители“, това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за „Фокус“ по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Само преди няколко дни Европейската комисия посочи, че България е изпълнила препоръките в сектор образование с приемането на Закона за училищното и предучилищно образование. Това е голяма заслуга на управляващото мнозинство и лично на председателя на комисията по култура Милена Дамянова, която още като зам.-министър започна работа по закона.

Преди няколко години Европейската комисия отбеляза като успех и въвеждането на предучилищното образование за 5-годишните деца“, отбеляза Фандъкова. Кметът на София посочи, че през 2016 г. правителството отпусна 140 млн. лв. повече за средно образование, като 80 млн. лв. от тях са за учителските заплати.

„Заплатите не са всичко, но са част от положителните стимули, наред с постоянната квалификация, която държавата осигурява. Ролята на учителите в процеса на изработка на новите учебни програми и учебници трябва да бъде водеща. В дебата за това кои произведения да останат в учебните програми и къде точно да бъдат изучавани, учителите имат точен поглед и вярна преценка. Вярвам, че министерството ще работи активно в диалог с тях“, заяви Фандъкова.

„Основното предизвикателство е трайното връщане на доверието в образователната система. Новият закон поставя фокус върху уменията и практическите знания, така че младите хора да бъдат успешни и предприемчиви. Заложени са механизмите за подкрепа и на учителите. Пред тях стои предизвикателство да използват новите технологии и дигитални умения, така, че да привличат и задържат вниманието на децата към ученето и знанието“, каза още кметът на София.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.