Йорданка Фандъкова: За последните 5-6 години в сектор "Образование" бяха постигнати реални резултати от реформата

"За последните 5-6 години в сектор "Образование" бях постигнати реални резултати от реформата , която се очакваше и от учители, и от родители", това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за "Фокус" по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Само преди няколко дни Европейската комисия посочи, че България е изпълнила препоръките в сектор образование с приемането на Закона за училищното и предучилищно образование. Това е голяма заслуга на управляващото мнозинство и лично на председателя на комисията по култура Милена Дамянова, която още като зам.-министър започна работа по закона.

Преди няколко години Европейската комисия отбеляза като успех и въвеждането на предучилищното образование за 5-годишните деца", отбеляза Фандъкова. Кметът на София посочи, че през 2016 г. правителството отпусна 140 млн. лв. повече за средно образование, като 80 млн. лв. от тях са за учителските заплати.

"Заплатите не са всичко, но са част от положителните стимули, наред с постоянната квалификация, която държавата осигурява. Ролята на учителите в процеса на изработка на новите учебни програми и учебници трябва да бъде водеща. В дебата за това кои произведения да останат в учебните програми и къде точно да бъдат изучавани, учителите имат точен поглед и вярна преценка. Вярвам, че министерството ще работи активно в диалог с тях", заяви Фандъкова.

"Основното предизвикателство е трайното връщане на доверието в образователната система. Новият закон поставя фокус върху уменията и практическите знания, така че младите хора да бъдат успешни и предприемчиви. Заложени са механизмите за подкрепа и на учителите. Пред тях стои предизвикателство да използват новите технологии и дигитални умения, така, че да привличат и задържат вниманието на децата към ученето и знанието", каза още кметът на София.

Коментари

Задължително поле