"Кока-Кола" спря производството си във Венецуела заради липсата на захар

Американската компания "Кока-Кола" преустанови временно производството на своите газирани напитки във Венецуела заради липсата на захар, съобщава БТВ.

"Нашите доставчици на захар във Венецуела ни информираха, че временно ще преустановят доставките заради липсата на суровина", каза говорителят на компанията Кери Треслър.

Компанията ще продължи само с производството на диетичните напитки "Кока-Кола лайт" и "Кока-Кола зиро".

В последните години редица причини са затруднили производството на захар във Венецуела - контролът върху цените на пазара, нарастващите производствени разходи, липсата на външна търговия, ограничаващите закони за пазара на труда, както и липсата на торове.

Вследствие на това множество производители са се насочили към отглеждането на други култури. Очаква се страната да произведе през 2016 - 2017 г. 430 хил. тона захарно цвекло, което е по-малко от 450 хиляди тона, произведени през миналата година.

Венецуела планира да внесе 850 хил. тона нерафинирана и рафинирана захар за същия период.

Експертите припомнят, че страната е първенец по инфлация в света, както и че е в тежка икономическа и енергийна криза.

Коментари

Задължително поле